nieuws

Finnen voorzien meerdere houtkeurmerken naast elkaar

bouwbreed Premium

den haag – De Finse houtreus Stora Enso is overtuigd dat het aantal betrouwbare certificeersystemen op de houtmarkt verder zal toenemen. Naast FSC en PEFC werkt Rusland aan een eigen keurmerk op Finse grondslag. Wat Stora Enso betreft is niet alleen het in milieukringen populaire FSC zaligmakend.

“Over twee jaar geldt dat al het hout degelijk gecertificeerd moet zijn. Meerdere keurmerken zullen naast elkaar bestaan. Het heeft ook geen zin de ene certificering boven de andere te stellen als het hout precies hetzelfde is”, aldus topman K. Parviainen van Stora Enso.

Voor Stora Enso – het concern heeft een omzet van 12,2 miljard euro – is het zonneklaar dat illegale houtkap in de kiem bestreden moet worden. Bosbandieten verstoren de concurrentie en schaden het aanzien van de hele houtsector. Volgens Parviainen is bij Stora Enso 98 procent van al het hout traceerbaar. Inzet is alleen duurzaam en legaal geproduceerde grondstoffen te gebruiken. Het bij de Nederlandse milieubeweging veelgeprezen keurmerk FSC krijgt bij Stora Enso geen voorrang boven het Finse concept PEFC. Omdat de lokale omstandigheden sterk verschillen, stelt het houtconcern zich op het standpunt dat voor de diverse regio�s meerdere keurmerken noodzakelijk zijn. Parviainen geeft te overdenken dat in de wereld slechts 5 procent van de houtstroom gecertificeerd is. De tropen komen niet verder dan 2 procent.

Stora Enso heeft afgelopen decennium vaste voet gekregen in Rusland. De jaarlijkse houtproductie gedraagt inmiddels 6 miljoen kuub. De bosbouw biedt aan 1520 mensen werk. Daar bovenop komen nog de 435 arbeidsplaatsen in de zagerijen en verpakkingscentrales.

“Aanvankelijk hebben we ons gepresenteerd als de grote houtspecialisten”, geeft Parviainen grif toe. Inmiddels heeft de overtuiging postgevat dat lokale mensen de beste antwoorden kennen op de plaatselijke vragen.

“De Russen krijgen steeds meer interesse voor certificering. Waarom? De mensen houden van geld. Momenteel bestaan twee systemen, het nationale en het vrijwillige gebaseerd op PEFC. Onze verwachting is dat beide methodes worden samengevoegd tot één herkenbaar Russisch keurmerk. De Russen willen trots zijn op hun product”.

De Finse houtindustrie verwerkte vorig jaar 73 miljoen kuub uit de wouden. Van het volume komt 65 procent van particuliere bosboeren met minder dan 35 hectare en stamt 23 procent uit import. Het overige hout heeft als oorsprong staatsbedrijven (7 procent) en grote bosbedrijven (5 procent). Op 95 procent van de Finse productiebossen – 22 miljoen hectare – is het certificeringssysteem PEFC van toepassing. De topdrie van houtverwerkers in Finland bestaat uit Stora Enso (omzet 12,2 miljoen), UPM-Kymmene (9,9 miljard) en Metsäliitto (8,3 miljard euro).

Reageer op dit artikel