nieuws

Extra subsidie voor Stadshart Almere

bouwbreed Premium

almere – De gemeente Almere krijgt 9 miljoen euro meer aan Europese subsidie voor het Stadshart Almere, waarbij afgelopen week een aantal mijlpalen is bereikt. Almere had eerder al 4 miljoen ontvangen, maar dat is nu 13 miljoen geworden.

De provincie Flevoland, die het Europese geld doorsluist, had de afgelopen jaren minder bijgedragen dan afgesproken. Dat is nu rechtgetrokken, heeft een provinciewoordvoerder bekendgemaakt.

In Almere wordt druk gebouwd aan het nieuwe centrum. Zo is deze week de bouw van winkel- en woningblok de Smaragd begonnen en is het hoogste punt bereikt van de Citadel en de Jewel. Ook heeft ontwikkelaar Almere Hart CV megabioscoop Utopolis overgedragen aan belegger Rodamco Europe.

Boele en Van Eesteren bouwt de Citadel naar ontwerp van de Franse architect Christian de Portzamparc. Dit deel bestaat uit 32.000 vierkante meter winkels met 56 woningen die een park omsluiten op het dak van de winkels. De Dura-tak van Dura Vermeer neemt de Jewel dat grenst aan het Stadhuisplein van ontwerper David Chipperfield, voor zijn rekening.

De Smaragd waaraan J.P. van Eesteren nu is begonnen, bestaat uit een drielaags warenhuis, met daar bovenop 96 appartementen. Het blok is ontworpen door Gigon & Guyer uit Zürich. Rem Koolhaas, die ook Utopolis heeft ontworpen, heeft het masterplan van het centrum, dat bestaat uit een aantal woon- en winkelblokken, ontworpen.

Reageer op dit artikel