nieuws

Europese regels voor beschermde diersoorten vaak onjuist gebruikt

bouwbreed

rotterdam – “Het is vaak onnodig dat een bouwproject struikelt over beschermde diersoorten.” Dit zegt mr. M. van Geilswijk, advocaat bij AKD Prinsen Van Wijmen in Rotterdam.

Problemen zoals die zijn opgetreden bij IJburg, de Westerschelde-containerterminal, de N201 en het grensoverschrijdend bedrijventerrein Heerlen-Aachen hadden volgens hem in veel gevallen kunnen worden voorkomen.

Van Geilswijk meent dat daarvoor slechts kennis van de natuurbeschermingsregelgeving en het tijdig betrekken van deze regelgeving bij de planvorming noodzakelijk is. In zoverre lijkt het allemaal wel mee te vallen met de invloed van de drieteenstrandloper, de rugstreeppad, de korenwolf en de driehoeksmossel op bouwprojecten.

Door de uitspraak van de Raad van State van 24 november 2004 is de ontwikkeling van IJburg gestaakt. Dit heeft de nodige commotie tot gevolg gehad. Zo meldde Cobouw 26 november 2004 dat wethouder Stadig van Amsterdam de vertraging van IJburg wijt aan de te ruimhartige rechtsbeschermingsmogelijkheden tegen ruimtelijke besluiten.

Van Geilswijk geeft aan dat het probleem veel meer ligt in een onjuist gebruik de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn.

Reageer op dit artikel