nieuws

Esha eist 18,8 miljoen van moederconcern

bouwbreed Premium

hoogkerk – Esha Holding, de bitumenfabrikant uit Hoogkerk, eist van het Griekse moederconcern Alfa Alfa Holding een bedrag van in totaal 18,8 miljoen euro. Het gaat daarbij om een nog openstaand tegoed van 15,3 miljoen euro en een uitstaande lening van 3,5 miljoen euro.

Esha Holding heeft Alfa Alfa maandag gedagvaard in een kort geding, maar de vertegenwoordigers van het Griekse moederconcern verschenen niet. Alfa Alfa zou geen dagvaarding ontvangen hebben.

Esha, met haar 850 werknemers, heeft het geld hard nodig. Er wordt fors verlies geleden en de banken beginnen moeilijk te doen. Fortis heeft inmiddels het krediet opgezegd en ABN-Amro wil meer zekerheden. Tot augustus van dit jaar heeft Esha al een verlies geleden van 6 miljoen euro, terwijl de bouwmarkt vooral in Duitsland, waar de bitumenfabrikant nogal actief is, slecht is.

Esha werd in september 2000 voor aanvankelijk 83,5 miljoen euro overgenomen door het Griekse Alfa Alfa. De verkopers, de nazaten van de oprichters Smid en Hollander, lieten vervolgens een bedrag van ruim 20 miljoen euro op het verkoopbedrag vallen onder de voorwaarde dat die miljoenen door Alfa Alfa zouden worden geïnvesteerd in Esha. Het grootste deel van dat geld verdween echter al snel naar Griekenland. Directiewisselingen bij Esha Holding waren het gevolg.

Esha Holding claimt die miljoenen nu alsnog via de rechter terug.

Reageer op dit artikel