nieuws

Duitse cementindustrie pessimistisch over 2005

bouwbreed Premium

berlijn – De opleving van de Duitse bouw zal ten minste uitblijven tot 2006. De cementfabrikanten verwachten dat de sector volgend jaar nog dieper het dal in duikt.

Directeur M. Schneider van brancheorganisatie BDZ constateert dat de bouw steeds meer een blok aan het been wordt van de Duitse economie. Grote zorgen heeft de cementindustrie over de stijgende energieprijzen. De ontbrande strijd over de toedeling van emissierechten bewijst bovendien dat de argwaan voor belemmeringen van de industriële ontwikkeling verre van ongegrond was.

Schneider verwacht dat dit jaar het binnenlands cementgebruik met 4 procent daalt tot 28,7 miljoen ton. De neergang in de oude deelstaten bedraagt een procent minder dan de 5 procent in het oosten. “Ook het komende jaar bereikt de bouw nog niet het diepste punt van het dal. Realistischer is rekening te houden met een andermaal dalen de bouwomzet van 1 tot 3 procent. De BDZ stelt zich daarom in op een in 2005 nogmaals afnemend cementgebruik. We schatten de daling op ongeveer 4 procent.”

Prijzenslag

Financieel gezien lijken op het eerste gezicht de Duitse cementproducenten dit jaar goede zaken te doen. De omzetten in de eerste driekwart van het jaar stegen met 5,6 procent. De groei komt ten dele voort uit het wegebben van de afgelopen jaren ongemeen hard uitgevochten prijzenslag. Een belangrijk element in de toename vormen echter ook de fiks hogere energieprijzen. Ondanks de zware druk op de marges is het gebruik van de fossiele brandstoffen afgelopen tien jaar verminderd van 90 tot 62 procent.

De weerbarstige markt heeft in de cementindustrie geleid tot drastische saneringen. Momenteel telt de sector nog 25 ondernemingen met zestig fabrieken die werkgelegenheid bieden aan 7050 mensen. De personele sterkte van de branche is sinds 1994 bijna gehalveerd. Vorig jaar vloeide 17 procent van de werknemers af.

Volgens Schneider zijn de problemen van de cementindustrie mede veroorzaakt door verkeerd overheidsbeleid. De brancheorganisatie van de cementindustrie constateert dat er een grote vraag bestaat naar zowel infrastructurele werken als woningbouw. Blij is de organisatie dat kanselier Schröder met zijn plan om de woningbouwtoelage uit te kleden, is teruggefloten door de Bondsraad, de kamer van de deelstaten.

Reageer op dit artikel