nieuws

CPB: Betuwelijn was niet nodig geweest

bouwbreed Premium

den haag – Aanleg van de Betuwelijn was niet nodig geweest. Zelfs als door hoge gebruiksvergoedingen de aanlegkosten deels kunnen worden terugverdiend, maakt dat de goederenspoorlijn nog niet rendabel. Gebruik van bestaand spoor was rendabeler geweest. Tot deze conclusie komt het Centraal Planbureau (CPB), dat op verzoek van de Tijdelijke Commissie Infrastructuurprojecten (TCI) de mogelijkheden […]

den haag – Aanleg van de Betuwelijn was niet nodig geweest. Zelfs als door hoge gebruiksvergoedingen de aanlegkosten deels kunnen worden terugverdiend, maakt dat de goederenspoorlijn nog niet rendabel. Gebruik van bestaand spoor was rendabeler geweest.

Tot deze conclusie komt het Centraal Planbureau (CPB), dat op verzoek van de Tijdelijke Commissie Infrastructuurprojecten (TCI) de mogelijkheden voor een bedrijfseconomische rendabele exploitatie van de goederenspoorlijn heeft onderzocht.

Het bestaande spoor had volgens de berekeningen van het CPB kunnen voldoen. Redelijke gebruiksvergoedingen hadden dan tot winst kunnen leiden.

Nu de spoorlijn vrijwel gereed is, is het wel zaak om de maatschappelijke opbrengsten zo hoog mogelijk te krijgen. “Optimale gebruiksvergoedingen bij zowel de Betuweroute als het bestaande net en een goede regulering vormen de basis om dit te bereiken”, meldt het CPB.

Reageer op dit artikel