nieuws

CarboDur herstelt schade aan stalen voorspankabels

bouwbreed Premium

utrecht – Een uitwendige voorspanning uit Sika CarboDur Stresshead compenseert de verloren voorspankracht van beschadigde stalen voorspankabels. Dit systeem van Sika vergroot ook het draagvermogen van de constructie. De leverancier uit Utrecht beproefde CarboDur voor een beschadigd viaduct van de A7 nabij Zaandijk.

Het viaduct raakte beschadigd bij de aanleg van een nieuwe hemelwaterafvoer. Voor het herstel is de voorspanning van Sika voor het eerst voor een structurele versterking gebruikt. Het systeem bestaat uit roestvaststalen ankers en de koolstofvezelversterkte CarboDur-lamel. De ankers worden met Anchorfix-2 in de constructie gelijmd. De lamel is 2,4 millimeter dik en 60 millimeter breed en heeft aan beide uiteinden een koolstof cilinderkop die de krachten overdraagt.

Een hydraulische vijzel en een pers zetten de lamel stapsgewijs onder voorspanning. De lamel rekt onder de voorspankracht van ruim 220 kilonewton zo�n 1 procent uit. Na elke stap wordt het uitgerekte systeem met roestvaststalen moeren bevestigd. Omdat het systeem mechanisch op de ondergrond wordt bevestigd hoeft er geen epoxylijm op de lamel. De ondergrond en de temperatuur hebben daardoor minder invloed op de verwerking. Rijkswaterstaat wilde desondanks verlijmde lamellen hebben voor het project in Zaandijk

De voorspanning van Sika gebruikt als structurele versterking.

Reageer op dit artikel