nieuws

Cadeautjes voor ambtenaar jarenlang doodnormaal

bouwbreed Premium

rotterdam – Binnen Rijkswaterstaat was het jarenlang de normaalste zaak van de wereld dat ambtenaren hun jubileumfeestjes, afscheidsrecepties, etentjes en reisjes lieten betalen door de aannemerij. Dat heeft de van corruptie verdachte rijksambtenaar J. van der W. (62) vrijdag verklaard voor de Rotterdamse rechtbank.

Niet eerder gaf een ambtenaar toe dat overheidsdienaars op grote schaal giften hebben aangenomen van bouwbedrijven. Afgelopen week stonden vijf andere ambtenaren terecht wegens corruptie. Zij ontkenden allen bij hoog en laag dat ze zich in de watten hebben laten leggen door de bouwsector.

Van der W. maakte er daarentegen geen enkel geheim van. “Het gebeurde al in 1962, toen ik bij Rijkswaterstaat kwam werken. Eerst vooral in de top, maar later ook op lagere niveaus. Iedereen deed het, iedereen wist het. Een vakantie naar Curaçao als afscheidscadeau van een aannemer? Het gebeurde gewoon. Geen haan die er naar kraaide.”

De inmiddels op non-actief gestelde ambtenaar liet zelfs de kosten van zijn huwelijksreceptie, een slordige 1800 euro, betalen door KWS. Boskalis-dochter Markus betaalde een paar jaar later zijn veertigjarige jubileum, inclusief rondrit in een Rolls Royce. De rekening bedroeg ruim 3000 euro. Ook bedong Van der W. via NBM Noord West korting op de aanschaf van een keuken.

Allemaal niets bijzonders, vond de ambtenaar. “Het was gebruikelijk binnen Rijkswaterstaat, noem het cultuur. Een ritje in een Rolls? So what. Ik heb meegemaakt dat ambtenaren in koetsen, helikopters en stoomwalsen werden opgehaald en rondgereden. Allemaal cadeautjes van de aannemerij. In de jaren zestig heb ik stofzuigers, koelkasten en wasmachines langs zien komen.”

Of Van der W. wist waarom de bouwers bereid waren zulke grote giften te doen, wilde de rechtbank weten. “Ik denk dat ze me sympathiek vonden”, antwoordde hij. “Bovendien is er veel aan gelegen om de relatie goed te houden. Op een project heb je elkaar immers nodig. Alleen met een goede verstandhouding krijg je het werk klaar.”

Van der W. ontkende stellig dat hij zich met de ontvangen giften heeft laten omkopen. “Ik heb nooit een tegenprestatie geleverd.” Maar dat is juist wel wat de officier van justitie hem verwijt.

Volgens openbaar aanklager A. Zwaneveld heeft Van der W. zich “in strijd met zijn plicht” minder strikt opgesteld tegenover smerende aannemers. En dat maakt van Van der W. een corrupte ambtenaar. Zij eiste tegen hem een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. “Ambtenaren horen integer te handelen. Door dat niet te doen, is het vertrouwen van de burger in de overheid ernstig geschaad”, aldus de officier van justitie.

Tegen directeur C.N. van bouwbedrijf Markus eiste de aanklager vrijdag een geldboete van 2500 euro en een voorwaardelijke celstraf van een maand. N. gaf voor de rechters toe dat hij in 2001 het jubileum van Van der W. had betaald. Niet om de ambtenaar positief te stemmen, maar om te netwerken, verklaarde hij. “Zo�n receptie was voor ons een ideale mogelijkheid om mensen uit de branche te ontmoeten en informeel wat tijd mee door te brengen.” Markus maakte op dat moment deel uit van de bouwcombinatie Zuidtangent, die bezig was met de aanleg van de aansluiting Zuidtangent op de A9.

Eerder op de dag had de officier van justitie een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden geëist tegen J.J. van Rijkswaterstaat Noord-Brabant. De ambtenaar wordt ervan beticht op kosten van Koop-dochter Geva een reisje naar Curaçao te hebben gemaakt. Ook zou hij dezelfde aannemer de verbouwing van zijn huis hebben laten betalen.

De rechtbank doet op 16 december uitspraak

Reageer op dit artikel