nieuws

Boetes geëist tegen frauderende ambtenaren

bouwbreed

rotterdam – Tegen voormalig ambtenaren F.H. van Rijkswaterstaat Limburg en P.V. van de provincie Zuid-Holland zijn gisteren voor de Rotterdamse rechtbank geldboetes van 2000 euro en voorwaardelijke celstraffen van een maand geëist.

Volgens de officier van justitie verdienen H. (58) en V. (46) die straf, omdat zij giften zouden hebben aangenomen van Koop-dochter Geva. In het geval van V. gaat het om een buitenboordmotor; bij H. betreft het een korting op de aanschaf van een Volkswagen Passat en enkele gratis onderhoudsbeurten.

Beide ambtenaren wisten dat de cadeautjes waren bedoeld om hen gunstig te stemmen bij het verlenen van opdrachten of bij het toezicht op projecten, aldus de aanklager. “Ze hebben in strijd met hun plicht als ambtenaar gehandeld”, vond officier A. Zwaneveld. “Van ambtenaren mag juist worden verwacht dat zij zich onkreukbaar opstellen. Door hun gedrag verliezen burgers het vertrouwen in de overheid. De schade voor de gemeenschap is dan ook groter dan de waarde van de aangenomen giften.”

Zowel H. als V. ontkende voor de rechtbank dat zij zich hebben laten omkopen. “Die buitenboordmotor heb ik zelf gekocht. Geva heeft daar geen bemoeienis mee gehad”, zei V., die niet langer ambtenaar is, maar als calculator voor een aannemersbedrijf werkt. H. verklaarde dat hij de Volkswagen Passat zelf heeft aangeschaft. Van enige korting heeft hij naar eigen zeggen nooit geweten.

De advocaten van H. en V. vroegen om vrijspraak. Volgens hen beschikt justitie over onvoldoende bewijs. De rechtbank doet op 15 december uitspraak.

Reageer op dit artikel