nieuws

Beurs in Londen wijst Frankfurt af

bouwbreed

londen – De exploitant van de effectenbeurs in Londen heeft een overnamebod van Deutsche Borse, eigenaar van de Frankfurter beurs, afgewezen. De Londense beurs laat weten het bod van 530 pence (7,63 euro) per aandeel te laag te vinden. Het bod is 23 procent hoger dan de slotkoers van vrijdag.

Het totale bedrag van het overnamebod bedraagt ongeveer 1,35 miljard pond sterling (1,94 miljard euro). De twee partijen blijven met elkaar in overleg om te bezien of een hoger bod tot de mogelijkheden behoort.

De twee beurzen poogden in 2000 ook al samen te gaan, in navolging van de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs die in Euronext opgingen. Het voornemen van Londen en Frankfurt werd doorkruist, omdat London Stock Exchange (LSE) alle aandacht nodig had om een vijandig overnamebod van OM Gruppen, de exploitant van de beurs in Stockholm, af te weren. De combinatie Londen/Frankfurt zou toen ongeveer even groot worden als Euronext.

Deutsche Borse is een stuk groter dan LSE. In het derde kwartaal haalde de beursexploitant een winst van 66,9 miljoen euro. LSE kwam over de eerste helft van zijn boekjaar uit op een winst van 34,8 miljoen pond (50 miljoen euro).

De Duitse beursorganisatie is onder meer voor de helft eigenaar van Eurex AG, de grootste financiële termijnmarkt ter wereld. Ook bezit ze Clearstream International, de op een na grootste afhandelaar van effectentransacties in Europa. LSE doet niets aan afhandeling en is relatief klein in de handel in afgeleide financiële producten.

Groeimogelijkheid

Deutsche Borse zegt in geval van een overname de beursstructuren en marktmodellen overeind te willen houden, evenals de valuta�s waarin de handel plaatsvindt. Ook aan de beursvoorschriften zegt de organisatie niet te willen tornen. Wel denkt de exploitant aan een stevige verlaging van de tarieven voor de elektronische handel in Londen.

LSE liet weten sterke groeimogelijkheden te hebben, alsmede een unieke positie op de internationale kapitaalmarkt. Het Britse beursbedrijf zegt als onafhankelijke onderneming zijn aandeelhouders en klanten waarde te willen blijven bieden.

Reageer op dit artikel