nieuws

Ambitieuze plannen voor attractiepark Lobith

bouwbreed

lobith – Lobith is klaar voor een groot attractiepark. Initiatiefnemers van drie verschillende parken zullen binnenkort hun plannen aan de commissie ruimte ontvouwen.

Het park met de naam Diamonda was ooit al eens gepland in de omgeving van Lelystad, maar is nooit gerealiseerd. Het park bestaat uit glazen diamantvormige gebouwen met een hoogte van 40 tot 55 meter. Binnen nemen bezoekers een kijkje in wetenschappelijk getinte werelden uit het leven, heelal en maatschappij. Met een reis over de oceaanbodem, door ruimte en tijd en door het dna. Het park kan eerst klein worden opgezet voor enkele honderdduizenden bezoekers, en later worden uitgebreid voor een bezoekersaantal van een miljoen. Het plan is van Robin Vastgoed Adviseurs uit Aerdt en Diamonda Educational Attractions uit Nunspeet.

Het plan Carvium Novum, dat de voorkeur draagt van het college van burgemeester en wethouders, is van de stichting Archeologisch Themapark Limes. Daarin zijn grondeigenaar Wezendonk Pannerden BV en Grontmij verenigd. De relatie met het rivierenlandschap en de geschiedenis inspireerden het park, dat het landschap en de woon- en leefomgeving van de Bataven en Romeinen gestalte wil geven.

Uitganspunt is de streek van 2000 jaar geleden, toen bij het huidige Lobith een castellum lag langs de Romeinse Rijksgrens Limes. Het castellum en een Bataafse nederzetting worden nagebouwd, en er zijn dagelijks shows. De shows bestaan uit bewegingen van het Romeinse leger, de opstand van de Bataven, paardenshows en een vlootshow met Romeinse schepen. Bezoekers kunnen zelf aan de slag met oude ambachten als ijzer smeden en pottenbakken.

Het derde plan, Project Rijnwaarden, is van IQ Holding BV uit Doetinchem en Sculpture Artistieke Houtbouw uit Beek en Donk. Het is geïnspireerd op attractiepark Kulturinsel in het Oost-Duitse Zentendorf. Schatzoeken, klauteren, en toneelspelen zijn de attracties. De klauterattracties zijn bijzonder vormgegeven en het park refereert aan sprookjes met heksen, roofridders, kannibalen en fabeldieren. Het heeft van de drie plannen het minste ambitie wat betreft bezoekersaantallen.

Op 15 december krijgt de Rijnwaardense politiek tekst en uitleg van de drie plannenmakers. Op 21 december neemt de raad van Rijnwaarden een beslissing. Daarna wordt de haalbaarheid van de gekozen variant onderzocht.

Reageer op dit artikel