nieuws

Afvalwarmte zet zout water om in drinkwater

bouwbreed Premium

den haag – Ontzilt zeewater zal in toenemende mate de dorst moeten lessen, verwachten onderzoekers van de universiteit van Florida. Ontziltingsinstallaties vergen evenwel veel energie. De onderzoekers bedachten een techniek die tegen lagere kosten met afvalwarmte uit elektriciteitscentrales water ontzilt.

Zowel distillatie als ontzilten door middel van omgekeerde osmose, beide gebruikt door ontziltingsfabrieken, heeft specifieke nadelen. De nieuwe techniek werkt volgens het principe van massadiffusie.

Pompen voeren zout water door een verhitter en vernevelen het verwarmde water boven in een diffusietoren. Onder in de toren blazen pompen warme droge lucht naar boven. Het zoute water verdampt zodra het deze lucht raakt. Een condensor zet de damp om in drinkwater.

De techniek heeft het voordeel dat hij afvalwarmte nuttig toepast. Het rendement is het grootst als de ontzilter op het terrein van de centrale staat.

Zonnewarmte

Daarmee is echter veel grond gemoeid. Grote installaties zijn echter geen voorwaarde voor de techniek.

Kleinere installaties kunnen bijvoorbeeld met zonnewarmte drinkwater maken. De proefinstallatie van de universiteit van Florida produceert dagelijks zo�n 1895 liter drinkwater. Gekoppeld aan een centrale van 100 megawatt kan dat oplopen tot 5,6 miljoen liter. De kosten bedragen 74 eurocent per duizend liter, minder dan bij distillatie en omgekeerde osmose.

Reageer op dit artikel