nieuws

Zware aanklacht tegen corrupte ambtenaren

bouwbreed

rotterdam – Projectleider J. van der W. van Rijkswaterstaat Noord-Holland heeft een huwelijksreceptie en zijn eigen jubileumfeestje laten betalen door bouwbedrijven. Dat staat in de dagvaarding tegen de ambtenaar, die gisteren door justitie openbaar is gemaakt.

Van der W. moet volgende week, met zes andere hoge ambtenaren voor de Rotterdamse rechtbank verschijnen. Ze worden allen verdacht van ambtelijke corruptie. Ook klokkenluider Ad Bos en directeur C.N. van bouwbedrijf Markus moeten dan terechtstaan. De twee worden beschuldigd van omkoping.

De aanklacht is zo zwaar dat de officier van justitie gevangenisstraffen kan eisen tot maar liefst zes jaar. Ook zijn boetes tot 45.000 euro mogelijk. Het Openbaar Ministerie neemt het de ambtenaren kwalijk dat zij hebben gehandeld “in strijd met hun plicht” en dat ze in ruil voor giften bouwers hebben “bevoordeeld bij aanbestedingen en gunningen”.

Het OM maakte begin dit jaar al bekend de zeven ambtenaren te zullen vervolgen wegens corruptie. Het gaat om vijf werknemers van Rijkswaterstaat, één van de gemeente Hoorn en één van de provincie Zuid-Holland. Uit de dagvaardingen blijkt nu dat de ambtenaren de meest uiteenlopende giften hebben aangenomen.

Zo liet de 62-jarige Van der W. niet alleen een huwelijksreceptie en zijn jubileumfeestje (inclusief huur van een Rolls Royce) bekostigen; hij nam ook een keuken en contant geld aan. J.J. (58) maakte als hoofd afdeling Realisatie Weken bij Rijkswaterstaat Noord-Holland op kosten van Koop golfreisjes naar Schotland en Zwitserland. Ook bracht hij onder meer met Ad Bos bezoek aan bordelen.

Volgens het OM hield F.H. (58) van Rijkswaterstaat directie Limburg een Volkswagen Passat, inclusief de onderhoudsbeurten, over aan de innige contacten met de aannemerij. Zijn collega bij Rijkswaterstaat Noord-Brabant J.J. (56) liet onder meer zijn huis vertimmeren, aldus justitie. P.V., ambtenaar van de provincie Zuid-Holland, ontving een buitenboordmotor van Koop-dochter Geva.

De ontslagen directeur gemeentewerken J.A. van de gemeente Hoorn moet voorkomen omdat hij van Geva een Renault Espace zou hebben aangenomen. Ook zou hij gebruik hebben gemaakt van een appartement in Amsterdam.

In de stukken worden behalve Koop en de Koop-bedrijven Geva, Zuurmond Groen en K. Krul en Zonen, ook KWS, Markus, Van Stipdonk, elektrotechnisch bureau Van den Meerendonk en Gebr. Hogenbrink genoemd als �smerende� aannemers. Begin volgend jaar start in Rotterdam de inhoudelijke behandeling van het strafproces tegen bouwbedrijven Koop, BAM, KWS en Heijmans en twaalf van hun medewerkers. Daarvoor is veertig zittingsdagen uitgetrokken.

De corruptierechtszaken gaan een week duren.

Reageer op dit artikel