nieuws

Winkels drijven winst Rodamco verder op

bouwbreed Premium

rotterdam – Rodamco Europe heeft in het derde kwartaal zijn winst na belastingen met 13,1 procent zien stijgen tot 74,9 miljoen euro. De netto huuropbrengsten namen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar met 11,4 procent toe tot 118,4 miljoen euro.

De verbetering van de resultaten vloeien vooral voort uit aankopen en de met een miljoen euro gedaalde exploitatiekosten. Een bescheiden duit in de zak deden eveneens de met een ton tot 8,1 miljoen euro gedaalde managementskosten.

De nettowinst steeg naar 114,2 miljoen euro. In het derde kwartaal van 2003 kon Rodamco slechts 46,9 miljoen bijschrijven. De toename is voornamelijk een gevolg van de hoge resultaten van de herwaarderingen. Op zijn bedrijfspanden schreef Rodamco 2 miljoen euro af. De kantoren werden op papier een miljoen minder waard.

De herwaardering van de winkelcentra daarentegen zorgde voor een positieve bijdrage van 30 miljoen euro. In vrijwel alle belangrijke markten floreren Rodamco�s winkelcomplexen. In Nederland steeg de winkelwaarde met 12 miljoen euro. Centraal Europa (7 miljoen), Frankrijk (8 miljoen) en Spanje (4 miljoen euro) droegen eveneens hun steentje bij. Duitsland blijft teleurstellen met een afboeking van 4 miljoen euro.

De waarde van Rodamco�s vastgoed steeg in de eerste driekwart van het jaar met 190 miljoen tot bijna 7,3 miljard euro. De beleggingsmaatschappij trok 142 miljoen uit zijn kantoren en investeerde 40 miljoen in winkelruimtes. De eerste negen maanden van het jaar werd 222 miljoen euro gestoken in projecten die nog in de pijplijn zitten. De herwaarderingen leverden 65 miljoen euro op.

In het derde kwartaal desinvesteerde Rodamco voor 62 miljoen euro in de twee grootste havensteden van het land. De transacties betreffen panden aan de Rotterdamse Meestraat (16.386 vierkante meter) en het Strawinskyhuis (8290 meter) aan de Irenestraat te Amsterdam.

Rodamco verwacht voor dit jaar een stijging van 7 procent van het resultaat na belastingen. De pijplijnprojecten ter waarde van 450 miljoen euro die in 2005 operationeel worden, zullen naar verwachting de beleggingswaarde en huuropbrengsten verder versterken.

Reageer op dit artikel