nieuws

Waarborgsom van 75.000 euro tegen malafide uitzendbureaus

bouwbreed

den haag – Staatssecretarissen Van Hoof (sociale zaken) en Wijn (financiën) willen met de invoering van een waarborgsom malafide uitzendbureaus in onder meer de bouw te lijf gaan.

Dat schrijven de bewindsmannen in een brief aan de Tweede Kamer.

De waarborgsom van maar liefst 75.000 euro moet door beginnend ondernemers in de uitzendbranche op een geblokkeerde rekening worden gestort. Maakt de uitzender zich schuldig aan premie- en of belastingontduiking dan kan de Belastingdienst de ontstane schuld op de waarborgsom inhouden. Van Hoof en Wijn denken dat de waarborgsom de “drempel voor malafide ondernemers” zal verhogen. Bovendien is de waarborgsom “een betere garantie” dat exploitanten van uitzendbureaus sociale premies en belastingen betalen, aldus de bewindsmannen.

Eerder kondigde het ministerie van Sociale Zaken al aan dat alle uitzendbureaus verplicht worden een vergunning aan te vragen. Om in aanmerking voor een vergunning te komen zijn onder meer een verklaring van onbesproken gedrag en een goede financiële basis van het bedrijf noodzakelijk.

Zolang de vergunning van kracht is, blijft de waarborgsom op de geblokkeerde rekening staan. De vergunning wordt ingetrokken zodra het uitzendbureau in de fout gaat. Bedrijven die zonder vergunning werken, kunnen bovendien een boete van minimaal 8000 euro krijgen. Interventieteams zullen scherper gaan toezien op illegale arbeid en belastingontduiking in de uitzendsector.

De aangekondigde maatregelen zijn volgens staatssecretarissen Van Hoof en Wijn nodig om “de grootschalige fraude te bestrijden die de uitzendbranche verstoort”. Met name in de land- en tuinbouw, de horeca en de bouwsector zijn illegale uitzenders een groot probleem. Ze laten illegale werknemers tegen lage lonen en slechte omstandigheden werken en betalen dikwijls geen sociale premies en geen loon- en omzetbelasting. Bovendien doen ze bonafide bureaus oneerlijke concurrentie aan.

Reageer op dit artikel