nieuws

Uv-licht zuivert Gronings drinkwater

bouwbreed

GRONINGEN – Het waterbedrijf Groningen gaat bacterien van vogelpoep in het water voort aan doden met ultraviolet licht. Op die manier hoeft aan het drinkwater geen chloor meer te worden toegevoegd, aldus een woordvoerder van het bedrijf. Het waterbedrijf besloot eind vorig jaar tijdelijk chloor toe te voegen aan het drinkwater. De reden was dat […]

GRONINGEN – Het waterbedrijf Groningen gaat bacterien van vogelpoep in het water voort aan doden met ultraviolet licht. Op die manier hoeft aan het drinkwater geen chloor meer te worden toegevoegd, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Het waterbedrijf besloot eind vorig jaar tijdelijk chloor toe te voegen aan het drinkwater. De reden was dat in het oppervlaktewater van de Drentsche Aa de zogenoemde campylobacter-bacterie, die afkomstig is van vogelpoep, was aangetroffen. Het Gronings drinkwater is deels afkomstig uit de Drentsche Aa.

Het waterbedrijf heeft nu gekozen voor uv-desinfectie. De installatie die daarvoor wordt gebruikt, is ontwikkeld door het Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN). Dat werkt sinds oktober met deze techniek. Het PWN was volgens eigen zeggen toen de eerste die gebruik maakte van een uv-installatie. Het Groningse water gaat naar ongeveer 80.000 aansluitingen.

Reageer op dit artikel