nieuws

Tuile du Nord en Klein Romaans blijven leverbaar

bouwbreed Premium

sprang capelle – Ook al is dakpannenfabriek Gebr. Cuypers uit Schilberg na 130 jaar opgehouden te bestaan, vier modellen blijven toch in productie. Bogers Dakpannenhandel uit Sprang Capelle heeft de mallen van de Tuile du Nord, Klein Romaans, Verbeterd Romeins en de verbeterde Hollandse dakpan overgenomen.

“Heel Nederland ligt er vol mee”, zegt G. Bogers. Hij heeft het over de veelgebruikte dakpan Verbeterd Romeins, waarvan Gebr. Cuypers de mallen weer had overgenomen van dakpannenfabriek Valk uit Echt. “Het probleem dat ontstaat als deze dakpan niet meer wordt gefabriceerd, is met gebruikte pannen niet op te vangen.”

Het familiebedrijf Gebr. Cuypers kon als kleine fabriek voornamelijk blijven bestaan door overname en productie van modellen die elders niet meer werden gemaakt. Modellen die vooral bij stedelijke renovatieprojecten gewild zijn, maar ook gretig aftrek vonden bij particulieren. Bij gebrek aan een opvolger en de invoering van de euro viel onlangs het doek.

Bogers, dakpannenhandelaar in hart en nieren, is na vijfentwintig jaar goede samenwerking met Gebr. Cuypers blij dat hij de vier modellen kan blijven verkopen. Ruim drie miljoen gebruikte dakpannen, afkomstig van sloopklussen uit heel het land, liggen op het 2 hectare grote terrein aan de Kerkstraat in Sprang Capelle.

“Het is een kick, een uitdaging om toch steeds de gevraagde dakpan op voorraad te hebben”, schetst hij de zoektocht die regelmatig moet worden gedaan naar een zeldzaam model of maat. Het is dan ook niet zijn bedoeling een eigen dakpannenfabriek te beginnen, “maar als er om wordt gevraagd, wil ik kunnen leveren”. Vanaf februari/maart 2005 zijn de vier modellen weer leverbaar.

Reageer op dit artikel