nieuws

Savantis haalt 20 miljoen euro ESF-geld binnen

bouwbreed Premium

waddinxveen – Savantis start een opleidingstraject voor jonge schilders en stukadoors. Het project duurt drie jaar en kost 40 miljoen euro. De helft daarvan komt uit het Europees Sociaal Fonds (ESF), een Brusselse subsidiepot voor opleidingen.

Wie een beroep doet op Europees subsidiegeld, is nog niet jarig. De financiële ondersteuning van het ESF komt pas nadat de aanvrager zich door een berg papierwerk heeft geworsteld, zo is het algemene beeld. Directeur R. van Driel van Savantis, het opleidingscentrum van de schilders- en afwerkbedrijven, denkt daar heel anders over.

“Op de bouwplaats levert iedereen aan het einde van de week een urenbriefje in. Als het daar kan, dan moet dat ook op kantoor kunnen”. Bij Savantis wordt elk gewerkt uur verantwoord. Alle medewerkers, van de directeur tot de mensen in de postkamer, houden bij hoeveel uur zij werken en waaraan zij die tijd besteden.

De urenregistratie is niet zomaar opgezet. Door heel precies bij te houden waar iedereen mee bezig is, kan Savantis alle gemaakte kosten voorzien van een toelichting. En dat is wat de subsidieverleners in Brussel willen. “De overheid wil vooraf garanties over de verantwoording. Die moet je dus kunnen geven. Als je achteraf onjuist verantwoordt, ga je financieel de mist in.”

Sectorfonds

Het aanvragen van ESF-subsidies is niet alleen lastig door moeizame procedures. Ook de manier waarop in Nederland onderwijsprojecten worden gefinancierd spoort niet met de Brusselse regels. Net als bij andere sectoren leggen werkgevers en werknemers in de afbouwbranche op basis van cao-afspraken geld bij elkaar in een sectorfonds.

Het gezamenlijke spaargeld is bedoeld voor opleidingen. De constructie lag tot voor kort gevoelig bij de Europese Commissie. Scherpslijpers in Brussel vinden dat het geld van de sectorfondsen moet worden beschouwd als staatssteun, omdat cao�s door de minister van Sociale Zaken meestal algemeen bindend worden verklaard. Hierdoor is de bijdrage niet meer vrijwillig en heeft zij dus meer weg van een belasting, zo is de redenering.

De ESF-gelden – voor Nederland is jaarlijks een bedrag van 270 miljoen euro gereserveerd – werden door de Brusselse discussie vrijwel onbereikbaar omdat alleen projecten die met particulier geld worden gefinancierd in aanmerking komen voor een bijdrage.

Excel-bestandje

Van Driel heeft zich door de opgeworpen drempel – die als gevolg van een recente beslissing van de Europese Commissie inmiddels is weggenomen – niet laten tegenhouden. Hij ging praten met de samenwerkingsverbanden waarbinnen schildersbedrijven zelf hun opleidingen organiseren en omzeilde zo het probleem waarmee de sectorfondsen worstelen.

Binnen het opleidingstraject dat Savantis met de samenwerkingsverbanden heeft opgezet geldt de verantwoordingsplicht ook voor de deelnemende schildersbedrijven. “Zij moeten in een excel-bestandje de uren bijhouden die worden gemaakt”, legt Van Driel uit. Een klusje dat de ondernemers zonder mopperen op zich nemen. Want na het inleveren van de gegevens vergoedt het ESF de helft van de kosten.

Omdat de bedrijven toch al zelf voor de opleidingskosten opdraaiden, kostte het Van Driel weinig moeite de schilders over te halen mee te doen. Het geld dat in het sectorfonds van de schildersbranche zit en eigenlijk bestemd is voor dergelijke opleidingstrajecten, wordt door de gekozen financieringsconstructie niet benut. Maar Van Driel maakt zich daar geen zorgen over. “Dat kunnen we weer aan andere scholingsprojecten besteden.”

Reageer op dit artikel