nieuws

NAVO bouwt nieuw complex in Brussel

bouwbreed Premium

BRUSSEL – De NAVO bouwt een nieuw hoofdkwartier in Brussel. In 2005 begint het project ter waarde van 300 miljoen euro. Het grotere kantorencomplex is onder meer nodig voor het groeiend aantal medewerkers. Het personeel is uitgebreid, doordat enkele Oost-Europese landen zich in april bij de militaire verdragsorganisatie aansloten. Het huidige complex is bovendien flink […]

BRUSSEL – De NAVO bouwt een nieuw hoofdkwartier in Brussel. In 2005 begint het project ter waarde van 300 miljoen euro.

Het grotere kantorencomplex is onder meer nodig voor het groeiend aantal medewerkers. Het personeel is uitgebreid, doordat enkele Oost-Europese landen zich in april bij de militaire verdragsorganisatie aansloten. Het huidige complex is bovendien flink verouderd.

De bouw had eigenlijk al in 2003 moeten beginnen. Maar toen ontstond een diepgaand conflict tussen de Belgische en de Amerikaanse regering. Aanleiding was de oorlog in Irak. België was tegen de oorlog en dreigde Amerikaanse militairen op grond van de genocidewet te laten veroordelen voor massamoord. Daarop blokkeerde Rumsfeld de uitbreiding van het hoofdkwartier. Bovendien dreigde hij de verdragsorganisatie naar een ander land te verplaatsen, waarbij Polen werd genoemd. België en de VS hebben de ruzie inmiddels bijgelegd.

Reageer op dit artikel