nieuws

Lokaal minder kamerverhuur door strengere veiligheidsregels

bouwbreed Premium

den haag – Van een landelijke trend blijkt geen sprake, al erkennen kamerverhuurbemiddelaars dat door strengere veiligheidseisen het aantal studentenkamers bij particulieren in sommige steden terugloopt. Vooral in de oude binnensteden hebben huizenbezitters weinig trek in dure maatregelen.

In Haarlem besloot een grote kameraanbieder onlangs om 80 studentenkamers uit de markt te halen en in dezelfde stad merken kamerbemiddelaars een daling van het aantal beschikbare studentenkamers. De oorzaak ligt volgens betrokkenen in de strengere brandveiligheidseisen die de brandweer huiseigenaren oplegt en de starre houding van de welstandcommissie tegenover de aanleg van brandtrappen aan de buitenkant van panden. In Leiden en Delft spelen soortgelijke problemen.

Ook in Maastricht lijken strenge voorschriften het kamerbestand aan te vreten. Directeur D. Veul van Het Kamerburo is pessimistisch. “In Maastricht moeten eigenaren van panden met meer dan vijf kamers en gebruikersvergunning hebben. De vergunning zelf is duur en voordat je pand aan alle voorwaarden voldoet ben je ook duizenden euro�s verder. Wat je hier ziet is dat eigenaren dan maar één kamer minder in de verhuur doen of hun pand verkopen. Dat laatste levert tegenwoordig sowieso vaak meer op dan verhuur. En het scheelt gezeur. Van studenten en van de gemeente. Dat is voor veel oudere verhuurders een overweging om stoppen.” Veul ziet slechts één voordeel. “De panden die een vergunning hebben bouw je niet zo maar weer om tot normaal huis. Houten deuren en mooie ornamenten zijn immers verwijderd.”

Huurwetgeving

In Groningen en Leeuwarden blijkt het aanbod terug te lopen sinds de regels zijn aangescherpt zo meldt het Kamerbewoners Adviesburo. De Rotsvastgroep in Utrecht meldt een lichte daling.

Toch zien landelijke bemiddelaars in woonruimte geen negatieve groei. N. Skwortsow van de internetsite kamernet.nl zegt wekelijks duizend nieuwe kamers aan zijn site toe te kunnen voegen. En een woordvoerder van DirectWonen meldt ook een jaarlijkse groei in het kameraanbod. “Al is die groei in het afgelopen jaar minder onstuimig dan in voorgaande jaren. Dat komt onder andere door nieuwe huurwetgeving. En lokaal zien we inderdaad dat verhuurders moeite hebben aan regels van de brandweer te voldoen. We constateren ook veel verschillen tussen gemeentes. Haarlem, Leiden en Den Haag zijn behoorlijk streng. In Amsterdam speelt het nauwelijks.”

Reageer op dit artikel