nieuws

Klusser haalt meeste omzet bij particulier

bouwbreed

rotterdam – Niet gespecialiseerde kleine bedrijven halen 62 procent van hun omzet uit werken voor particulieren. Zon 90 procent van de kleine aannemers, klusbedrijven en timmerbedrijven werkt regelmatig voor deze klanten.

Behalve voor particulieren werken de kleine algemene bedrijven in de bouw ook veel voor bedrijven (48 procent) en voor aannemers (40 procent). Dit blijkt uit de USP ZZP & Klus Monitor die voor de derde keer is verschenen.

Het kleinbedrijf of zzp�er werkt als zij bij particulieren aan de slag zijn, meestal als hoofdaannemer. Dit geldt in 89 procent van de gevallen, zo heeft USP berekent. De werkzaamheden bestaan voor het gros uit onderhoud of verbouw.

Wanneer een generalist werkt als hoofdaannemer in opdracht van een particulier, is de invloed van de generalist op de keuze van het merk voor een bepaald product groot. De rol van de particulier is beperkt maar niet verwaarloosbaar. Vaak wordt de merkkeuze in overleg genomen en in 11 procent van de projecten bepaalt de particulier zelf het te gebruiken merk

Generalisten

Het aantal kleine generalisten in de bouw is groot en gezamenlijk zijn deze bedrijven een belangrijke afnemersgroep van hout, bouw- en installatiematerialen. Omdat de kleine bedrijven veelal voor particulieren werken, heeft de mindere economie direct invloed op de hoeveelheid werk voor zzp�ers en derhalve ook op de afzet van de handel bij deze doelgroep.

In de ZZP & Klus Monitor van dit jaar bleek dat het aantal zzp�ers licht is afgenomen maar dat de gemiddelde omzet wel is gestegen. Per saldo heeft de mindere economie geen directe invloed op de afzet van de handel bij deze afnemersgroep.

Reageer op dit artikel