nieuws

Jubel en jolijt

bouwbreed

Ferry Heijbrock Aangenaam verrast was menig aannemer deze week door de politiek. Dat is wel eens anders geweest. Maar de oplettende aannemer heeft de omslag in politiek denken zonder meer meegekregen. Het is afgelopen met onder de kostprijs produceren en uitgeknepen worden door gewiekste professionele opdrachtgevers. Jubel en jolijt derhalve in de directiekamers, waar men […]

Ferry Heijbrock

Aangenaam verrast was menig aannemer deze week door de politiek. Dat is wel eens anders geweest. Maar de oplettende aannemer heeft de omslag in politiek denken zonder meer meegekregen. Het is afgelopen met onder de kostprijs produceren en uitgeknepen worden door gewiekste professionele opdrachtgevers. Jubel en jolijt derhalve in de directiekamers, waar men eindelijk de winstgevendheid weer op peil ziet komen.

De politiek wil immers een einde aan de prijserosie in supermarkten. De redenen daarvoor zijn evident. De inflatie wordt daardoor te laag en de inkomens van boeren staat onder druk. Ook kan een voortgaande prijzenslag onder grootgrutters gevolgen hebben voor de werkgelegenheid.

Exact dezelfde overwegingen gelden ook voor de bouw waar opdrachtgevers van de voortgaande verwarring in de bouw na de parlementaire enquête bouwnijverheid gebruik maken en lage prijzen weten te realiseren. Zozeer zelfs dat minister Karla Peijs haar budgetten al 3 procent omlaag kan bijstellen. Zoals onze goeroe JC heeft gezegd: elk nadeel heb z�n voordeel. Daardoor is er nu ineens wel geld voor de spoortunnel in Delft.

Maar dat is afgelopen, nu de politiek ongetwijfeld in navolging van haar strijd tegen de prijserosie bij grootgrutters ook het prijsbederf in de bouw gaat aanpakken. Dan maar geen spoortunnel in Delft.

Het is maar goed ook in het huidige tijdsgewricht. Internationaal bekende economen hebben zich deze week somber uitgelaten over de economie in de VS. De oplopende tekorten zorgen voor een verder in waarde dalende dollar met daaraan gekoppeld een steeds sneller stijgende inflatie. Hoogleraar economie van de Universiteit van Princeton Paul Krugman vergelijkt de VS al met het Argentinië van een aantal jaren gelden. “Wij zijn een bananenrepubliek”, heeft hij laten weten. Volgens hem is het niet de vraag óf, maar wanneer een crisis uitbreekt.

Alle reden dus voor de belegger om al die fancy internationale aandelen maar eens links te laten liggen en over te stappen op bouwaandelen. Was het vroeger zo dat foodaandelen het altijd wel goed deden, omdat iedereen moet eten, nu zal de bouw die zekerheid overnemen. Iedereen moet immers een dak boven het hoofd en een droge werkplek.

Voorzichtig aan lijkt de belegger dat te gaan beseffen. Niet voor niets hebben de bouwaandelen de laatste anderhalf jaar behoorlijk aan waarde gewonnen. Jubel en jolijt was des beleggers deel die toen gekocht heeft.

Reageer op dit artikel