nieuws

Inspecteurs van NMa doen invallen bij Sphinx en Grohe

bouwbreed Premium

maastricht – Inspecteurs van de Europese Commissie en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) hebben dinsdag en woensdag invallen gedaan bij de Nederlandse sanitairproducenten Sphinx, Venlo, Grohe en bij het promotiebureau Stichting Verwarming & Sanitair.

Ook in België, Duitsland, Oostenrijk en Italië hebben de Europese inspecteurs bezoeken gebracht aan verschillende ondernemingen, zo heeft de Europese Commissie laten weten. Zij vermoedt dat er in de sanitairbranche prijsafspraken zijn gemaakt. Ook zouden onderling verkoopcijfers zijn uitgewisseld.

De Nederlandse dochter van het Duitse Grohe-concern kreeg woensdag op het kantoor in Zoetermeer bezoek van de kartelautoriteiten. “Er zijn kopieën gemaakt van documenten en computerbestanden”, laat een zegsman weten. Net als de woordvoerders van Sphinx en Venlo ontkent hij de beschuldigingen.Venlo, een dochterbedrijf van het sanitairconcern American Standard, laat weten dat de inspecteurs niet hebben gezegd waar het onderzoek zich op richt.

Medewerking

Het in Maastricht gevestigde Sphinx, een dochterbedrijf van het Finse sanitairconcern Sanitec, heeft ook mensen van de NMa over de vloer gehad. “Wij hebben de inspecteurs alle medewerking verleend”, zegt een woordvoerster van Sphinx.

Het promotiebureau Stichting Verwarming & Sanitair in Amsterdam kreeg woensdagochtend bezoek van de Europese en Nederlandse inspecteurs. “Ze waren ook zo weer weg”, laat een woordvoerder van het promotiebureau weten. “Ik vermoed dat ze onze naam zijn tegengekomen bij de sanitairbedrijven.” De inspecteurs namen documenten mee voor onderzoek.

Het promotiebureau krijgt geld van de sanitairproducenten en importeurs en betaalt hiervan de gezamenlijke promotiecampagnes van de branche. “Wij zijn geen brancheorganisatie en bemoeien ons niet met prijzen”, zo benadrukt de organisatie.

De invallen zijn volgens de Commissie de eerste stap in het onderzoek. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie kan niet zeggen wanneer het onderzoek naar kartelvorming in de sanitairbranche wordt afgerond. (anp)

Reageer op dit artikel