nieuws

Hoge betonkwaliteit met minder personeel

bouwbreed Premium

hillegom – Hoewel met de toepassing van koude gietbouw en het gebruik van een schaarbekisting de innovatieve drang van projectleider S. Gerritse voldoende zichtbaar wordt, had hij ook graag de wandkisten willen volpompen met zelfverdichtend beton. Het is uitsluitend toe te schrijven aan de beperkte ruimte op de bouwplaats, dat het systeem geen debuut beleeft bij het project Centrumplan Hillegom.

“Maar we hebben al een werk in gedachten waar we het binnenkort zullen toepassen, want het levert beslist voordeel op.”

Een zeer hoge kwaliteit beton met geringere inzet van personeel. Projectleider Gerritse van Bouwbedrijf Jos Jansen uit Rijpwetering is ervan overtuigd dat het lukt. Over het project waar hij het nieuwe systeem denkt toe te passen, wil hij weinig kwijt omdat de onderhandelingen nog lopen.

Niettemin staat het voor Gerritse vast dat bij dat project de wandkisten van onderuit worden volgepompt met zelfverdichtend beton. “Het levert behalve een aanmerkelijke winst in de benodigde kraancapaciteit, ook nog eens een medewerker extra op die vervolgens elders kan worden ingezet.” Bij wijze van proef is het in Hillegom uitgeprobeerd bij enkele wanden met lastige sparingen. Over het resultaat is hij enthousiast. “Een ongelooflijk mooie gladde afwerking.”

Bij het gangbaar storten met kubels zijn minstens drie man nodig: één die de kraanmachinist aanwijzingen geeft, iemand die de trilnaald hanteert en een man die de kubel op zijn plaats trekt. De laatste heeft niet zelden ook nog een assistent. Toepassing van zelfverdichtend beton scheelt inderdaad mankracht, want behalve de triller is er vervolgens alleen nog iemand nodig die de pomp bedient.

De werkzaamheden kunnen onafhankelijk van de kraan worden uitgevoerd. En eigenlijk is zelfs de werknemer met de trilnaald niet eens nodig, zo wijzen proeven uit. Want zonder trillen werkt het zelfverdichtend beton net zo goed. “Het resultaat is kortom, dat we met minder mensen eenzelfde productie leveren met een hogere kwaliteit. De uren die we besparen bij het volpompen van de bekistingen, zijn weer in te zetten bij het maken van de vloeren.”

De methode pakt overigens niet alleen gunstig uit bij de inzet van bouwplaatspersoneel. Want behalve een besparing op de factor arbeid is de kwaliteit van het gestorte beton dermate hoog dat geen stucwerk hoeft te worden aangebracht.

Beperkingen

“Natuurlijk heeft het systeem ook zijn beperkingen”, erkent Gerritse. “Niet elke bouwplaats is geschikt. In sommige situaties beschik je gewoon niet over voldoende ruimte of het kan zijn dat je je op logistiek gebied in allerlei bochten moet wringen. Een probleem zal het tevens zijn om bij de grote hoogbouw de mortel op te pompen.”

Gerritse wil zeker niet worden aangeduid als de bedenker van de methode. “Ik weet dat er al diverse proefstortingen zijn geweest. De experimenten hebben zich beperkt tot de utiliteitsbouw en wat ik ervan heb gehoord, was iedereen er tevreden over.” Waarom is de methode dan door anderen niet is opgepakt? “Geen idee. Je moet ook openstaan voor nieuwe ideeën en daarmee voor jezelf kansen creëren. Ik heb het geluk dat ik werk voor een jong bedrijf dat deze experimenten aandurft en ook het vertrouwen heeft dat door intensieve samenwerking met leveranciers dergelijke nieuwe methoden ook kans van slagen hebben.”

Het oppompen van zelfverdichtend beton mag volgens projectleider Gerritse belangrijke voordelen hebben, net zoals bij de mengsels die worden toegepast bij de (koude) gietbouw, blijft het zelfverdichtend beton behoorlijk aan de prijs, zolang de vraag ernaar zo beperkt is.

Van die hoge prijs gaat geen stimulerende werking uit. Gerritse: “Maar ook hier geldt, dat wanneer meer bouwers zullen kiezen voor zelfverdichtend beton, er concurrentie komt onder de aanbieders. En je mag aannemen dat de prijs vervolgens zal zakken.”

Reageer op dit artikel