nieuws

Geen maatregelen nodig tegen export van bouwafval

bouwbreed

den haag – Staatssecretaris Van Geel (milieu) vindt het onnodig maatregelen te nemen tegen de stijgende export van bouw- en sloopafval.

Vorig jaar groeide de export met 12 procent tot 552 kiloton. De Tweede Kamer wil de stijgende lijn keren en zint op een haalbare vorm van exportheffing.

Dat bleek gisteren tijdens een debat over afval in de Tweede Kamer. CDA, PvdA en VVD vinden de argumenten van Van Geel en zijn collega Wijn van Financiën te mager. De bewindslieden houden vol dat een exportheffing volgens Europese wetgeving onmogelijk is.

De discussie hierover loopt al jaren en heeft volgens D. Samsom (PvdA) veel weg van een pingpongwedstrijd tussen parlement en kabinet. VVD�er P. de Krom sprak harde woorden over de houding van de staatssecretarissen. “Het kabinet heeft de zaak nu lang genoeg vertraagd”, stelde hij. Van Geel denkt dat het probleem verdwijnt als Duitsland in juli 2005 een stortbelasting invoert. “Mochten de ontwikkelingen anders zijn dan verwacht, dan blijf ik niet statisch toekijken”, aldus Van Geel. Hij wil dan met de Tweede Kamer alsnog een oplossing zoeken.

De PvdA dient volgende week bij de behandeling van het Belastingplan 2005 een plan in voor soort heffing op de export van bouw- en sloopafval.

Reageer op dit artikel