nieuws

Fondsen VVE voor onderhoud, niet voor fiscus

bouwbreed

rotterdam – Fondsen van Verenigingen van Eigenaren (VVEs) zijn bestemd voor onderhoud en niet voor de fiscus. Staatssecretaris Wijn wil ze ten onrechte belasten in Box 3, vindt VVE Belang. De vereniging van VVEs stelt voor om 2,5 procent van de onroerende zaakwaarde vrij te houden van belastingheffing.

Dat zei F.G.M. Schuurs, directeur van VVE Belang, op het symposium �VVE in de steigers, hoe gaan we dat betalen?� tijdens de beurs Huis & Appartement in Ahoy� in Rotterdam. De kwestie van het rendement van VVE-fondsen voor de appartementseigenaren is nog steeds niet opgelost. Volgens Schuurs wordt druk overleg gepleegd met de ministeries van Financiën en VROM. “Het is begonnen met een eigenaar die geen overdrachtsbelasting wilde betalen over zijn aandeel in het VVE-fonds. Hij heeft de zaak gewonnen en daarmee was de interesse van de fiscus voor de VVE-fondsen gewekt”, aldus Schuurs.

Volgens geruchten maken sommige eigenaren afspraken binnen VVE�s.

Deze eigenaren parkeren eind december geld in het fonds, om het begin januari weer terug te nemen. Zo trachten zij de vermogensbelasting te ontduiken. Dat is oneigenlijk gebruik van het fonds. Daarom stelt VVE Belang een drempel voor van bijvoorbeeld 2,5 procent van de onroerende zaakwaarde, voldoende om het onderhoud te waarborgen.

Maar ook als de belasting in het fonds blijft, kan het voorkomen dat VVE�s met financiële problemen kampen. Om het onderhoud toch te kunnen financieren heeft de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN) de Gebundelde Individuele Lening ontwikkeld. Directeur E. van Sluis-Barto noemt het de GIL, met een knipoog naar de schreeuw van de Postbank. Volgens haar is de zekerheid van terugbetaling groter dan bij puur individuele leningen. Mochten enkele leden niet kredietwaardig zijn, dan kan de VVE het overnemen. Om in aanmerking te komen voor een gebundelde lening, moet de VVE ongeveer voldoen aan de criteria van het VVE-keurmerk.

Revolving fund

Een andere oplossing is bijvoorbeeld het initiatief van woningcorporatie Kerkelanden in Almelo. Die verdeelt 100.000 euro onder twintig eigenaren in een wijk waar zo�n vijfhonderd huurwoningen worden opgeknapt. Op die manier worden �rotte plekken� in de wijk voorkomen. Volgens Van Sluis-Barto zou het slimmer zijn een buurtgebonden �revolving fund� te beginnen. De stichting SVN heeft daar reeds ervaring mee.

Uit de markt komen ook initiatieven om het onderhoud van appartementen te financieren. Een voorbeeld is Kone Liftlease. Samen met Arenda, financiële dienstverlener en dochter van de Postbank, biedt Kone een overeenkomst aan voor levering, installatie en onderhoud van een lift. Volgens een folder is de rente fiscaal aftrekbaar voor de leden van de VVE, omdat het om een bouwkundige investering gaat. De akte van splitsing moet dan wel worden aangepast, omdat een VVE normaliter geen overeenkomst mag aangaan voor langer dan een jaar.

VVE Lease uit Oosterbeek, voorheen Dakinvest, maakt gebruik van eenzelfde regeling met Arenda. Volgens een woordvoerder is de rente wat hoger: 8,9 procent. Omdat er geen onderpand is, wordt het risico op die manier gedekt. Bovendien helpt de sociale controle. De buren moeten tenslotte ook meebetalen.

Reageer op dit artikel