nieuws

Corporaties moeten makelaardij afstoten

bouwbreed

den haag – Corporaties moeten makelaarstaken afstoten en banden met makelaars verbreken. Dat heeft de Raad van State bepaald in hoger beroep van Wonen Limburg uit Venray tegen het ministerie van VROM.

De uitspraak betekent grote winst voor het ministerie. Zeven corporaties moeten nu hun makelaarsactiviteiten opschorten en bestaande banden met makelaars verbreken.

Directeur-bestuurder van Wonen Limburg, R. De Jong zegt op de site van Aedes, de vereniging van woningcorporaties, over de uitspraak: “Dit is wel erg teleurstellend. Met InterMakelaars wilden we een maatschappelijke makelaar in de markt zetten die gespecialiseerd is in het bemiddelen van woningen voor mensen met lage inkomens. Dat past honderd procent in onze maatschappelijke doelstelling.”

Een woordvoerder van het ministerie noemt het “prettig dat de uitspraak zo is als wij de regels lezen”. De namen wil hij niet noemen, wel dat de betreffende corporaties in Brabant, Drenthe, Zuid Holland, Noord-Holland, Friesland en Limburg liggen.

Het ministerie voert met alle zeven corporaties gesprekken over de makelaarsactiviteiten. Het ministerie is meteen na het signaleren van de ongeoorloofde nevenpraktijken in overleg gegaan met de corporaties.

In het geval van Wonen Limburg was sprake van banden met makelaar InterMakelaars. Via een speciaal opgerichte Stichting Bouwbeheer Peel en Maas was de corporatie voor 100 procent eigenaar van de Holding die alle aandelen van InterMakelaars bezit.

De corporatie uit Venray meent echter dat niets mis was met de contacten, daar die al acht jaar bestonden. Bovendien was dat volgens de corporatie met instemming van het gemeentebestuur. De Raad van State zegt nu in hoger beroep dat de minister de aanwijzing heeft gegeven dat de corporatie de banden met de makelaar moet beëindigen. Volgens de bestuurder weegt dat zwaarder dan de gemeentelijke goedkeuring.

Reageer op dit artikel