nieuws

Britten kraken Europese aanbestedingsmarkt

bouwbreed Premium

londen – In veel landen van de Europese Unie bestaat geen eerlijke concurrentie bij de overheidsaanbestedingen. Dat stelt Siemens-directeur A. Woods in een rapport opgesteld op verzoek van de Britse minister van financiën G. Brown.

De topman van Siemens Groot-Brittannië constateert dat opdrachten vaak toegewezen worden aan bedrijven uit eigen land. Ook al zijn buitenlandse inschrijvers goedkoper of duidelijk beter. Veel landen dwingen hoofdaannemers bovendien onderaannemers en leveranciers uit eigen land in te schakelen. Frankrijk en Spanje spannen de kroon in het voortrekken van de nationale kampioenen. Wood pleit voor een grondige hervorming van de Europese aanbestedingsmarkt, welke goed is voor jaarlijks 2,1 miljard euro aan opdrachten. Wood baseert zijn oordeel op interviews gehouden met tientallen ondernemingen, waaronder dertien bouwbedrijven. Naast het voortrekken van eigen bedrijven, wijst Wood op schijn-aanbestedingen. Daarbij mogen buitenlandse bedrijven wel inschrijven, maar zijn ze in werkelijkheid volstrekt kansloos. Regelmatig worden de voorwaarden zo geformuleerd dat ze precies aansluiten bij wat een �eigen� bedrijf kan bieden. Ook het toepassen van nationale voorschriften vormt een obstakel. Het rapport noemt met name de DIN-normen en de verplichte TUV-certificaten in Duitsland. Populair is ook het opsplitsen van contracten om zo onder de grenzen voor een EU-aanbesteding te blijven.

Grijze gebieden

Volgens Wood mankeert aan de huidige regels weinig. Integendeel, vooral het verplichte adverteren van opdrachten geeft bedrijven veel nuttige informatie. Hij vond weinig voorbeelden waar de aanbestedingsvoorschriften daadwerkelijk zijn overschreden. Groter zijn de problemen in de twijfelachtige grijze gebieden, waar de nationale kampioenen met de hoofdprijzen aan de haal gaan.

Wood niet louter negatief. Hij signaleert dat veel Britse bedrijven succes hebben door in verschillende EU-landen een dochterbedrijf te vestigen of een joint-venture te starten. Vooral in Frankrijk, waar een onuitroeibare voorkeur bestaat voor alles wat Frans is, wordt deze methode veel gevolgd. Het Franse concern Bouygues werd hoofdaannemer van het nieuwe ministerie van binnenlandse zaken in Londen. “Kan iemand zich voorstellen dat een Britse aannemer dezelfde opdracht krijgt voor zo�n overheidsgebouw in Parijs?,” aldus het rapport.

De Europese Commissie wijst de Britse kritiek van de hand. In Brusselse kringen wordt gewezen op het lopende onderzoek naar de aanbesteding van het Schotse Parlement in Edinburgh, waar naast de Spaanse architect perse een nationaal ontwerpbureau aangesteld moest worden. Daarnaast klaagde het Nederlandse voorzitterschap over het feit dat Brown z�n Europese collega�s niet van te voren heeft ingelicht over het kritische rapport.

Reageer op dit artikel