nieuws

Bouwvakkers vragen bonden om actie

bouwbreed Premium

den haag – Bouwvakkers willen dat de vakbonden acties organiseren Zij maken zich zorgen over de bouw-cao waarover werkgevers en werknemers al sinds het voorjaar zonder resultaat onderhandelen. Dat zegt woordvoerder I. Bartholomeus van FNV Bouw.

“Het broeit in de bouwkeet”, vertelt Bartholomeus. Volgens de vakbondsman worden regiobestuurders onder druk gezet om acties te organiseren. De onrust spitst zich toe op de onduidelijkheid over de collectieve arbeidsvoorwaarden. Bartholomeus: “Nu er een centraal akkoord is tussen de bonden en het kabinet, willen de mensen dat er ook duidelijkheid komt over de cao.”

Hout- en Bouwbond CNV, FNV Bouw en de machinistenbond Het Zwarte Corps (HZC) houden vandaag een persconferentie. Tijdens deze bijeenkomst worden de plannen voor de komende weken bekendgemaakt. “Het is tijd voor actie”, stellen de bonden in het gezamenlijk persbericht waarin de bijeenkomst is aangekondigd.

De vakbonden maken zich zorgen over het vroegpensioen. Gesprekken hierover hebben de werkgevers steeds uitgesteld, omdat er geen duidelijkheid zou zijn over de maatregelen die het kabinet ten aanzien van de oudedagsvoorziening zou nemen. De vakbonden vinden dat – met de afspraken die de bonden en de regering nu hebben gemaakt – er voldoende ruimte is om hierover snel tot een akkoord te komen.

Volgens de bonden hebben de werkgevers, die tijdens de cao-onderhandelingen worden vertegenwoordigd door het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB), geen cent over voor het vroegpensioen en een eventuele loonsverhoging. De ondernemingen zouden door de bouwfraude en de daaruit voortvloeiende boetes al zo zwaar zijn getroffen, dat er voor dergelijke zaken geen geld meer is.

Schadeloosstelling

Daar komt bij dat W. van Vonno, bestuursvoorzitter van BAM, stelt dat zijn concern bereid is opdrachtgevers die schade leden door kartelafspraken, financieel tegemoet te komen. “Het zou mij niet verbazen als veel van mijn collega�s er net zo over denken.” Om hoeveel geld het gaat, wilde Vonno niet kwijt. Duidelijk is wel dat met zo�n schadeloosstelling een groot bedrag is gemoeid.

De bonden stellen zich op het standpunt dat werkgevers in de bouw geen last hoeven te hebben van de financiële gevolgen van de bouwfraude. “Werknemers worden immers al genoeg gestraft door de slechte naam die de bouw heeft gekregen door de bouwfraude”, stellen de bonden gezamenlijk.

De AVBB-woordvoerder zegt dat de werkgevers er schriftelijk bij de bonden op aan hebben aangedrongen geen acties te voeren die de werkgelegenheid ondermijnen. Daarnaast, stelt hij, moet het sociaal akkoord formeel nog worden goedgekeurd. “Wij zijn graag bereid met de bonden om de tafel te gaan zitten, maar dan moeten de consequenties van het sociaal akkoord helder zijn. Wat ons betreft zijn nu de bonden weer aan zet.”

Reageer op dit artikel