nieuws

Bouwbedrijven kijken veel te weinig om zich heen

bouwbreed Premium

den haag – De bouw zal er nog hard aan moeten trekken om de wereld duidelijk te maken dat maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) een plaats in de sector heeft. Van 175 onderzochte bedrijven is Ballast Nedam met een twintigste plaats de hoogstgenoteerde bouwer.

Beursgenoteerde bedrijven doen het op het gebied van rapporteren van hun inspanningen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen gemiddeld beter dan niet beursgenoteerde. Dit blijkt uit onderzoek van Berenschot en Nyenrode met steun van het ministerie van Economische Zaken.

Slechts zeven bedrijven behoren tot de categorie koplopers. Daarin zitten drie banken: ABN Amro op nummer 1, Rabobank op vijf en ING Groep op zeven. De eerste bouwer is te vinden op plaats 20. Dat is Ballast Nedam die op een schaal van 100 62 punten scoort. Daarmee behoort het bedrijf tot de subtoppers. Volgens de onderzoekers zouden de subtoppers beter hebben gescoord als zij hun mvo-verslag hadden laten verifiëren.

Kanshebbers

De tweede bouwer is Boskalis die met 53 punten de 35ste plaats inneemt. Dura Vermeer is de hoogstgenoteerde niet-beursgenoteerde bouwer op plaats 54 met 48 punten. Deze beide bedrijven horen bij de kanshebbers zoals de onderzoekers deze categorie noemen.

De BAM Groep bezet met 43 punten plaats 80, net boven TBI die met hetzelfde aantal punten plaats 84 inneemt. Volker Wessels staat met een punt minder op plaats 91 terwijl Heijmans met 37 punten een 104de plaats scoort. De bedrijven in deze groep behoren tot de zoekers.

Janssen de Jong en Koop Holding zitten volgens het onderzoek in de bezemwagen. De nul punten die zij scoren geeft aan dat beide bedrijven in het geheel niets doen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Volgens verschillende bouwers is het niet zo dat zij er weinig aan doen. Met name op milieugebied wordt het nodige gedaan. Punt is alleen dat zij geen geïntegreerd beleid hebben waarover zij niet apart rapporteren. De BAM Groep is dat wel van plan.

Hoogstgeplaatste

Bij de ingenieursbureaus is Arcadis de hoogstgeplaatste op 55 met 48 punten. Daarmee is het bedrijf nog kanshebber. Aan de bovenkant van de zoekers is DHV te vinden op plaats 66 met 45 punten. Grontmij behaalt twee punten minder en belandt daardoor op plaats 87.

In de vastgoedsector hoort AM nog net tot de kanshebbers met 46 punten op plaats 63. De beleggers doen het minder goed en zitten alle in de groep zoekers. Rodamco Europe zit een plaats boven Heijmans, Wereldhave zit daar weer 5 punten onder. Vastned Retail is hekkensluiter met 26 punten op plaats 141.

Reageer op dit artikel