nieuws

Wieringerrandmeer kost gemeenten kapitaal

bouwbreed Premium

wieringen – Gemeenten in de Kop van Noord-Holland moeten samen 59 miljoen euro van de kosten voor de aanleg van het Wieringerrandmeer opbrengen. Twee gemeenten, Wieringen en Wieringermeer, hebben zich in een bestuursovereenkomst met de provincie verplicht hoe ze dat bedrag binnenhalen. Ze leggen heffingen op bij de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen en de ontwikkeling […]

wieringen – Gemeenten in de Kop van Noord-Holland moeten samen 59 miljoen euro van de kosten voor de aanleg van het Wieringerrandmeer opbrengen.

Twee gemeenten, Wieringen en Wieringermeer, hebben zich in een bestuursovereenkomst met de provincie verplicht hoe ze dat bedrag binnenhalen. Ze leggen heffingen op bij de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen en de ontwikkeling van woningbouw. De provincie zelf draagt 29 miljoen euro bij. In de bestuursovereenkomst wordt er overigens rekening mee gehouden dat het wel eens lastig zou kunnen blijken voor de twee gemeenten om het miljoenenbedrag binnen te halen. Zeven van de negen gemeenten die deel uitmaken van de regio hebben vorige week met verbijstering gereageerd toen de inhoud van het financieringsplan bekend werd. De prijs van nieuwbouwwoningen zou door deze financieringsconstructie wel eens met vijf tot tienduizend euro kunnen stijgen. Gemeenten moeten namelijk per woning dit bedrag afdragen aan een fonds van waaruit het Wieringerrandmeer wordt ontwikkeld.

In ruil voor de inspanningen wil de provincie de positie van gemeenten aantrekkelijker maken voor bedrijven om zich er te vestigen.

Reageer op dit artikel