nieuws

Vrachtwagentest op brug over Hollands Diep verlengd

bouwbreed Premium

MOERDIJK – De zestien vrachtwagens op de hsl-brug over het Hollands Diep blijven nog tot zondagmiddag staan. Dat heeft een woordvoerder van het Projectbureau HSL Zuid meegedeeld. Door het gewicht van de wagens met in totaal 750 ton zand moet blijken of een van de pijlers van de brug te veel verzakt.

De test zou eigenlijk tot vrijdagmiddag lopen. Rijkswaterstaat verlengt de test om betrouwbaardere conclusies te kunnen trekken.

“Er wordt in het weekeinde toch niet aan de brug gewerkt, dus ze staan niemand in de weg”, aldus een woordvoerder. Zij ontkent dat metingen van de afgelopen dagen aanleiding hebben gegeven om de proef te verlengen. “Het lijkt er goed uit te zien.”

Rijkswaterstaat besloot afgelopen week tot de proef met de vrachtwagens omdat bleek dat een van de pijlers afwijkend gedrag vertoont. Deze pijler blijkt al 7 millimeter te zijn verzakt. Dit is volgens minister Peijs van Verkeer nog binnen de marge van het toelaatbare maar nadert wel de grens. Volgens het Projectbureau HSL Zuid mogen de pijlers in honderd jaar 50 millimeter zakken.

Wat de oorzaak kan zijn van het verzakken van de pijler is niet duidelijk. “Daarnaar hebben we geen onderzoek gedaan”, zegt de woordvoerder. Aan het plaatsen van de pijlers is gedegen bodemonderzoek voorafgegaan. Bodemgesteldheid en -samenstelling bepalen hoe lang de buispalen moeten zijn die de fundering voor de pijlers vormen. Omdat dat niet over de hele lengte van de brug hetzelfde is, kan die lengte per pijler verschillen.

Rijkswaterstaat verwacht maandag met voorlopige conclusies naar buiten te kunnen komen. Dan wordt duidelijk of het nodig is maatregelen te treffen. (anp)

Reageer op dit artikel