nieuws

Rotterdam bouwt nieuwe wijk in kashba-stijl

bouwbreed Premium

berlijn – Rotterdam krijgt een woonwijk in mediterraan-Marokkaanse stijl. In de wijk Bospolder-Tussendijken beginnen in september 2005 de bouwwerkzaamheden. Gefinancierd wordt het multiculturele woonproject door woningcorporaties Com.wonen en Woonbron-Maasoever. Projectontwikkelaar Era Bouw neemt de uitvoering voor zijn rekening.

Drie jaar geleden kreeg de Rotterdammer Hassani Idrissi het idee voor Le Medi, zoals het complex gaat heten. De Nederlandse en de Marokkaanse cultuur kunnen volgens hem harmonieus samengaan en elkaar ook versterken. “Le Medi is een fysiek bewijs dat allochtonen een positieve bijdrage kunnen leveren aan de stad”, zei Idrissi vrijdag op een symposium over grotestedenproblematiek in Berlijn.

Samen met de architecten Geurst en Schulze is er een �toolbox� ontwikkeld, een referentiekader met elementen van de mediterrane architectuur die in de bouw moeten worden geïntegreerd. Een muur die de wijk omringt, Moors aandoende poorten, stromend water en een verdeling in binnenplaatsen, wat een soort hofjes-effect teweeg brengt. “Het gaat om gemoderniseerde varianten van die mediterrane elementen. De wijk moet natuurlijk geen kopie zijn van delen van Fez of Istanbul, want dat zou vloeken met de Nederlandse omgeving”, aldus Idrissi.

Ruim opgezet

In plaats van de driehonderd woningen in het oorspronkelijke idee, laat de locatie in Bospolder-Tussendijken slechts tachtig woningen toe. Wel komen er in een tweede fase buiten Le Medi nog vijf woonblokken die ook van een mediterraan tintje worden voorzien. Het totaal beslaat daarmee een oppervlakte van 60.000 vierkante meter. Met vijftien woningen per hectare is Le Medi een ruim opgezet project. Ter vergelijking: in Vinex-wijken zijn dat er 25 en in oude stadswijken zelfs rond de 70. Een beetje teleurgesteld is Idrissi wel, vanwege het kleinere aantal woningen. “Maar gelukkig blijft de filosofie overeind.”

De huizen kosten tussen 180.000 en 220.00 euro. A. Oerlemans van Woonbron-Maasoever: “De goedkoopste woningen zijn basismodellen die later zijn uit te bouwen met een verdieping erop of een nieuw gedeelte er naast. Ook dat is heel mediterraan, weet Oerlemans. “In de zuidelijke landen wordt gebouwd tot het geld op is, dan gaan ze later gewoon verder.” Om alles in stijl te houden, moeten extra stukjes huis uit een catalogus worden geselecteerd.

Le Medi zal niet alleen allochtone bewoners aantrekken, maar is ook aantrekkelijk voor mensen die �anders� willen wonen. “Rotterdam heeft weinig woningen waarmee de hogere en middeninkomens zich kunnen onderscheiden. Door de multi-culti bouwstijl van Le Medi is kunnen Rotterdammers zich profileren. Net als de paalwoningen bij Blaak”, verwacht Oerlemans. “Dat ging precies zo.”

Reageer op dit artikel