nieuws

Roep om regels voor verstedelijkte regios

bouwbreed Premium

den haag – Purple, het nieuwe platform voor de verstedelijkte regios in Europa, vraagt van Brussel extra regelgeving voor het landelijk gebied. Gisteren werd het samenwerkingsverband in de Ridderzaal te Den Haag ten doop gehouden.

“Purple is zeer tevreden over het concept van de nieuwe Europese verordening voor het regionale beleid”, aldus de Zuid-Hollandse gedeputeerde H. Dwarshuis. “De Europese Commissie onderkent de noodzaak om stedelijke en rurale gebieden met elkaar in verband te brengen. Alleen missen we nog de bijbehorende regelgeving.”

Met de tweedaagse conferentie Stad en Platteland geeft Nederland als Europees voorzitter het startsein van het platform Purple. Acht verstedelijkte regio�s zijn inmiddels van de partij, waaronder de Randstad en de Euregio Limburg. Andere gebieden zijn Vlaanderen, Ile de France, Zuidoost-Engeland en Catalonië (Spanje). Polen is vertegenwoordigd met Laag-Silezië en Mazovia.

“De andere omgang met water, landbouw en de mondiale voedselindustrie maakt dat we zoekende zijn”, schetste Dwarshuis voor haar internationale gehoor. “We zijn zoekende naar passende innovatieve antwoorden op de problematiek van het landelijke gebied onder stedelijke druk. Het is belangrijk te weten hoe andere regio�s met deze problematiek omgaan. Kunnen we van elkaar leren? Hoe gaan we ons gezamenlijke belang in Brussel dienen?”

Volgens de gedeputeerde is de sociale leefbaarheid van de kleine dorpen in het Groene Hart ernstig in gevaar door de hoge prijzen van grond en huizen. Jongeren vertrekken daardoor. Dwarshuis: “Het algemene bouwverbod dat lang van kracht is geweest, maakte het voor de aanwezige industrie moeilijk om te hervormen of uit te breiden.”

Reageer op dit artikel