nieuws

Ons Net legt glasvezel aan

bouwbreed

nuenen – Met een coöperatie een glasvezelnetwerk aanleggen. De banken zagen er niets in. Toch haalde Ons Net in drie maanden tijd bijna alle inwoners van Nuenen over om hun tuin op de kop te zetten voor de noodzakelijke graafwerkzaamheden. Het geheim? Praat eerst met de voorzitter van de voetbalclub.

Voorzitter Henri Smits van coöperatie Ons Net kent de zorgen van zijn klanten. “De bakker hier in de straat kan de voetbalwedstrijd van zijn zoontje nooit zien. Dan staat hij in de winkel”, legt hij het probleem uit van iedere middenstander.

Begin volgend jaar komt hieraan definitief een einde. Want dan zet de Lokale Omroep Nuenen alle voetbalwedstrijden op internet. De bakker kan dan �s zondags het doelpunt van zijn zoon bewonderen. Dat gaat zonder haperen, want Nuenen beschikt dan over een hypermodern glasvezelnetwerk dat zonder problemen de grootste datastromen verwerkt.

In 2001 begon Smits samen met teleondernemer Kees Rovers aan het plan om in het Brabantse dorp glasvezel aan te leggen. De gebruikers zijn het uitgangspunt van het hele project. Het lijkt wat voor de hand liggend, maar dat is niet. “In andere gemeenten komen ze met verhalen over koelkasten die zelf boodschappen doen”, vertelt Rovers. “Daar kan echt helemaal niemand zich iets bij voorstellen”, vult Smits hem aan.

Het duo heeft de 15 miljoen euro kostende glasvezelkabels met een verhaal aan de man gebracht dat iedereen direct aanspreekt. In een promotiefilmpje dat Ons Net heeft laten maken, wordt het supersnelle netwerk geassocieerd met vrijheid en gemak. Smits: “Dát begrijpen mensen.”

De band met de lokale bevolking is geen cosmetisch laagje. Smits en Rovers hebben in het dorp hun eigen klankbordgroep opgezet. De gesprekken met deze groep leiden tot de ontwikkeling van diensten die iedereen graag zou willen hebben. “Op zondag kun je via de televisie een kerkdienst volgen in Aalsmeer of zoiets”, geeft Smits een voorbeeld. “Maar wij gaan via glasvezel de Nuenense kerkdiensten uitzenden. En de voorzitter van de voetbalclub promoot Ons Net bij zijn leden, omdat hij dan een Nuenens Studio Sport kan maken.”

Volgens Smits hebben de goede relaties met de Nuenense bevolking de particuliere investeerder die het totale budget heeft voorgeschoten, over de streep getrokken. De lening van de financier is ondergebracht in de Netwerk Exploitatiemaatschappij Nuenen, die officieel opdrachtgever is. De coöperatie waarin iedere Nuenense inwoner die meedoet 500 euro stopt, koopt met het geld dat wordt opgehaald, aandelen in de maatschappij en lost zo de schuld af. Het krediet dat overblijft, zo�n 9 miljoen euro, wordt met de exploitatie van het netwerk terugverdiend.

Een belangrijke steun in de rug van Ons Net is een subsidie van het ministerie van Economisch Zaken. Het Rijk heeft Eindhoven, Helmond en Nuenen aangewezen als Kenniswijk. Binnen dit speciale programma is voor 15.000 woningen een subsidie beschikbaar gesteld van 500 euro per adres dat wordt aangesloten.

Door het Haagse geld betalen de leden van de coöperatie zelf niets voor hun deelname. Via een formulier dat moet worden ingevuld en opgestuurd krijgen zij het geïnvesteerde bedrag op hun rekening teruggestort.

In ruil voor de transactie belooft Ons Net hen naast sneller internet en digitale televisie een lagere telefoonrekening. Want, zo vertelt Smits triomfantelijk: “Binnen Nuenen belt iedereen gratis. Ja, het is ons eigen netwerk. En we gaan niet met elkaar afrekenen.”

niet met elkaar afrekenen�

Reageer op dit artikel