nieuws

Korea eert Van Brakel met award voor modewarenhuis

bouwbreed

AMSTERDAM – De Nederlandse architect Ben van Berkel heeft onlangs een speciale Koreaanse prijs ontvangen. Van Berkel kreeg deze Award for Excellence voor zijn ontwerp voor het modewarenhuis Galleria Department Store in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Volgens een woordvoerder van Van Berkels bureau UN Studio is het project van Van Berkel een van de eerste […]

AMSTERDAM – De Nederlandse architect Ben van Berkel heeft onlangs een speciale Koreaanse prijs ontvangen. Van Berkel kreeg deze Award for Excellence voor zijn ontwerp voor het modewarenhuis Galleria Department Store in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.

Volgens een woordvoerder van Van Berkels bureau UN Studio is het project van Van Berkel een van de eerste gerealiseerde projecten van een Nederlandse architect in Zuidoost-Azië.

Een andere bekende Nederlandse architect, Rem Koolhaas, is in de Chinese hoofdstad Peking actief. Van hem wordt daar het nieuwe opzienbarende gebouw van de Chinese staatstelevisie gerealiseerd.

Van Berkel, in Nederland vooral bekend om de Erasmusbrug in Rotterdam, kreeg in 2003 de opdracht het modewarenhuis in Seoul een ander aangezicht en interieur te geven. Een jaar later was de oplevering.

Hij tekende op de bestaande betonnen façade 4430 matglazen schijven, voorzien van een speciale folie dat reageert op de toestand van het weer. Hierdoor verandert de kleur van de gevel vrijwel continu. Na zonsondergang neemt een computergestuurd lichtsysteem de kleurveranderingen voor zijn rekening. Binnen heeft Van Berkel de wandelgangen van het modepaleis veranderd in een soort catwalks van hoogglanzend wit materiaal op vloeren en plafonds. (anp)

Reageer op dit artikel