nieuws

Koopje voor redders Boonstra en Hunter Douglas

bouwbreed Premium

rotterdam – Oud-Philipstopman Cor Boonstra en raambekleder Hunter Douglas treden op als reddende engelen voor Koop Holding Europe. Voor een bedrag van ruim 50 miljoen krijgen zij een belang van 50,1 procent van grootaandeelhouder Henk Koop.

Het gaat sinds de openbaring van de zogeheten bouwfraudeaffaire minder met Koop. In 2002, de laatst bekende cijfers, draaide het bedrijf een verlies van 3 miljoen euro. Volgens insiders zullen de cijfers in 2003 alleen maar lager zijn.

Dat heeft niet zozeer te maken met de wegenbouwpoot Koop Tjuchem, maar meer met de grootste poot van Koop, Nacap de buizenlegger. Het risicoprofiel van dit onderdeel is hoog met werken in onder meer de voormalige Sovjet-landen en Nigeria. Daarnaast heeft de schaduwboekhouding van Koop er wel voor gezorgd dat banken strengere eisen zijn gaan stellen voor kredieten terwijl Koop ook nog kostbare expansieplannen heeft in het buitenland.

De banken onder aanvoering van ABN Amro, het bedrijf waarover Koop-commissaris J. Kalff ooit de scepter zwaaide, stellen nu hogere solvabiliteitseisen dan voor de bouwfraude. Daaraan had Koop alleen maar kunnen voldoen door het versneld afstoten van zijn vastgoedportefeuille.

Volgens president-commissaris W. de Vlugt in Het Financieele Dagblad zijn de onderhandelingen over herfinanciering tussen Koop, Boonstra en Hunter Douglas, waar Boonstra weer commissaris is, in een afrondend stadium. Hij zegt echter niet op de hoogte te zijn van details omdat het een zaak is van de aandeelhouders (Henk Koop en zijn echtgenote). De commissarissen zouden daarbij geen rol spelen.

Zeggenschap

De financiële injectie van Boonstra en Hunter Douglas zorgt er nu wel voor dat Henk Koop de absolute zeggenschap over zijn bedrijf verliest. De nieuwe geldgevers wilden per se een meerderheidsbelang voor hun steun. Naar verluidt is Henk Koop daarmee akkoord gegaan. In de deal, zo gaat het gerucht, zou tevens zitten dat Boonstra president-commissaris wordt bij Koop. De Vlugt wil daar niet opgaan.

De herfinanciering valt samen met het begin van het bouwfraudeproces gisteren in Rotterdam. In dat proces figureert naast andere bouwers Koop Tjuchem, de naamgever van het bedrijf en twee directeuren. Dat zou volgens insiders wel eens de reden kunnen zijn van deze opmerkelijk stap van Henk Koop.

Zij sluiten echter niet uit dat de aandelenoverdracht omgeven is met allerlei voorwaarden als terugkoop in betere tijden. Daarbij is dan wel nu al een prijs afgesproken, denken zij. Een ingreep van Boonstra om het bedrijf minder risicovol te maken ligt in de lijn van de verwachtingen.

Reageer op dit artikel