nieuws

Heijmans wil NMa-boete snel betalen

bouwbreed Premium

rosmalen – Heijmans stemt in met de versnelde sanctieprocedure van mededingingsautoriteit NMa. Dat heeft de Rosmalense aannemer bekendgemaakt. Ook Ballast Nedam neigt te kiezen voor het snelle boete-traject.

“We willen snel van de bouwfraude-zaak af. Als die mogelijkheid dan wordt geboden en de condities zijn goed, ben je wel gek als je er niet mee instemt”, aldus Heijmans-woordvoerder F. van Lith gisteren.

De kartelwaakhond verdenkt vierhonderd bouwbedrijven in de gww-sector van verboden vooroverleg. Om die zaken snel af te kunnen doen, heeft de NMa een speciale, versnelde regeling in het leven geroepen. Die kan de bouwers een extra korting op de boete opleveren van 15 procent. Voorwaarde is wel dat de verdachte bedrijven zich in hun verweer laten vertegenwoordigen door voormalig VNO NCW-voorzitter J. C. Blankert.

De Heijmans-zegsman laat weten dat ook de aangeboden boetevermindering reden is geweest in te stemmen met de versnelde boetetraject. “Natuurlijk speelt dat een rol. Maar het gaat uiteindelijk om het totaalpakket dat wordt geboden. Wij hebben bijvoorbeeld ook veel vertrouwen in Blankert.”

Ballast Nedam zegt desgevraagd “waarschijnlijk” ook te kiezen voor de snelle procedure. “We hebben nog tot 10 november om onze keuze duidelijk te maken”, aldus Ballast-woordvoerder A. van Kessel. “Momenteel wordt de regeling onderzocht en zijn er nog een paar onduidelijkheden aan het licht gekomen. Maar het is waarschijnlijk dat we er mee zullen instemmen.”

Het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) kan nog geen inschatting maken van het aantal bouwers dat zich zal aansluiten bij Blankert. “Maar als ik afga op de geluiden die hier binnenkomen, bestuderen een heleboel bedrijven de regeling uiterst serieus”, zegt woordvoerder P. Wouters van het AVBB.

De bouworganisatie is voorstander van de versnelde procedure. Die voorkomt slepende procedures en hoge juridische kosten.

Reageer op dit artikel