nieuws

Grote steden zetten glasvezel in de steigers

bouwbreed Premium

den haag – De vier grote gemeenten van Nederland willen de komende acht tot tien jaar al hun inwoners aan een glasvezelverbinding helpen. Om dat doel te bereiken hebben Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag de handen ineen geslagen. Door samen te werken, denken de steden sterk te staan in gesprekken met marktpartijen en het Rijk.

De aanleg van de kabels willen de gemeenten binnen publiek-private samenwerkingen (pps) tot stand brengen. Daarbij moeten marktpartijen het grootste deel van de kosten voor hun rekening nemen. “De inzet is”, zo schrijven de vier grote steden, “snel te komen tot een hoogwaardige basisstructuur en het zeker stellen van een open markt”.

De gemeente Amsterdam heeft al vergevorderde plannen. De Amstelstad praat met acht partijen die belangstelling hebben om alle inwoners van de stad op glasvezel aan te sluiten. Daarbij gaat het met name om de aansluiting van de kabels in de straat naar de huizen. “De glasvezel ligt er in de meeste gevallen al. Alleen de aansluitingen ontbreken nog”, licht een woordvoerder van de hoofdstad toe.

Om de aanleg van glasvezel te stimuleren, richt Amsterdam een bv op. Hierin investeert de gemeente 6 miljoen euro. Met de investering wil de lokale bestuurder de aanleg van het glasvezelnetwerk een impuls geven. Marktpartijen moeten voor de rest van het benodigde geld zorgen. Als het aan de gemeente ligt, zijn in 2010 alle inwoners op glasvezel aangesloten.

Samenwerking

De samenwerking tussen de steden betekent niet dat er ook een gezamenlijk programma wordt gevolgd. Iedere stad heeft zijn eigen plan waarbij met verschillen marktpartijen en prioriteiten wordt gewerkt. Wel wordt toegezien op een standaardisering van de verschillende projecten. De overheden willen op die manier leveranciers en gebruikers tegemoet komen.

De bestuurders van de gemeenten doen ook een beroep op het Rijk. Zij willen met de centrale overheid praten over het aansluiten van bijvoorbeeld de zorgsector, onderwijsinstellingen en bibliotheken. De gemeenten willen ook investeren in nieuwe diensten, zoals cameratoezicht en verkeersmanagement. “Een goede onderlinge taakverdeling lijkt daarbij de beste weg. De introductie van nieuwe toepassingen vraagt immers om geld, organisatie en menskracht”, aldus een gezamenlijk persbericht.

Reageer op dit artikel