nieuws

EU stopt financiering Surinaamse projecten

bouwbreed

paramaribo – De Europese Unie selt voorlopig geen geld meer beschikbaar voor infrastructurele projecten in Suriname. Volgens zaakgelastigde Helena Laakso heeft de regering in Paramaribo dit aan zichzelf te wijten, omdat gemaakte afspraken niet zijn nagekomen. Daardoor dreigt het land tientallen miljoenen euro�s steun mis te lopen. De EU was bereid veel geld voor de […]

paramaribo – De Europese Unie selt voorlopig geen geld meer beschikbaar voor infrastructurele projecten in Suriname. Volgens zaakgelastigde Helena Laakso heeft de regering in Paramaribo dit aan zichzelf te wijten, omdat gemaakte afspraken niet zijn nagekomen. Daardoor dreigt het land tientallen miljoenen euro�s steun mis te lopen.

De EU was bereid veel geld voor de infrastructuur beschikbaar te stellen, op voorwaarde dat de regering het beheer en onderhoud van het wegennet zou overlaten aan de zelfstandige Wegenautoriteit. Deze is inmiddels wel opgezet, maar heeft onvoldoende bevoegdheden en middelen van de regering van president Ronald Venetiaan gekregen. Alle besluiten over aanpak van de infrastructuur worden nog altijd direct door de regering genomen.

De EU heeft Suriname herhaalde malen gewaarschuwd dat haast gemaakt moet worden, maar kreeg in Paramaribo keer op keer nul op het rekest. Voor Brussel is nu de maat vol en dus wordt de geldkraan dichtgedraaid totdat de regering de bevoegdheden uit handen geeft. De beslissing van de EU heeft vergaande gevolgen voor projecten die op stapel staan in Suriname. Zo zullen de noodzakelijke renovatiewerkzaamheden aan de grootste haven van het land, de Nieuwe Haven in Paramaribo, voorlopig geen doorgang vinden.

Reageer op dit artikel