nieuws

Chaos in statige straat Amsterdam-Zuid

bouwbreed Premium

amsterdam – Chaos en rumoer in de Amsterdamse Concertgebouwbuurt. De eens zo rustige Johannes Verhulststraat, ingeklemd tussen de statige Olympisch Stadionbuurt en het Vondelpark ligt al sinds begin dit jaar volledig open. Een deel van het werk is af maar sinds april wordt er niet meer gewerkt.

Bewoners willen graag weer schone voeten maar eisen vooralsnog vooral duidelijkheid. Door het inhuren van experts hopen de Dienst Waterbeheer en Riolering (DWR) en het stadsdeel Oud-Zuid dat de rust terugkeert.

Al in november 2002 begon de Dienst Waterbeheer en Riolering (DWR) van de gemeente Amsterdam met het uitgraven van de uit 1953 stammende rioleringsbuizen in de buurt, met de bedoeling ze te vervangen voor een diepriool met een extra grote diameter.

Zo�n riool vraagt in het drassige Amsterdam om onderheiing en dat is precies waar het volgens de bewoners van de Verhulststraat misging: hun huizen bleken met centimeters tegelijk te verzakken. “Veroorzaakt door het zware materieel van de aannemer,” zo betoogden de huiseigenaren in april, net twee maanden na het begin van de graafwerkzaamheden voor hun deur.

Schadeclaims

“Veroorzaakt door rotte fundering en dus jullie eigen verantwoordelijkheid,” zo kaatsen DWR en stadsdeel de bal terug.

Toch legde Nelis Infra het werk direct stil, uit angst voor schadeclaims van artsen, advocaten, bekende televisieacteurs en andere vertegenwoordigers van de gegoede burgerij in de straat.

Op 1 september ontaarde een informatiebijeenkomst – belegd door het stadsdeel – in een chaos toen niemand in staat bleek de vele vragen van de bewoners adequaat te beantwoorden.

Afgelopen maandagavond ging het beter. In het stadsdeelkantoor hadden zich vijftig buurtbewoners verzameld met een veelvoud aan nieuwe vragen. Belangrijkste: “Hoe lang gaat het allemaal nog duren?” Een vraag waar geen antwoord op kwam. Binnen vier weken volgt een nieuwe bijeenkomst met nieuwe antwoorden belooft het stadsdeel.

Maar DWR en Oud-Zuid hebben inmiddels wel experts van adviesbureau Crux Engineering BV ingeschakeld, deskundig op het gebied van grondmechanica en omgevingsbeïnvloeding en ook als adviseurs betrokken bij de aanleg van Noord-Zuidlijn. Adviseur Almer van der Stoel weet na een gedegen uitleg over de werkzaamheden en de eventuele gevolgen voor de omliggende huizen de gemoederen tot bedaren te brengen. “Voordat DWR verdergaat met de werkzaamheden maken wij eerst een grondige analyse van de risico�s die het graafwerk met zich mee kan brengen”. Ook G. van der Kooij, sectorhoofd Rioleringen bij DWR belooft de werkzaamheden niet te hervatten voordat bewoners hebben laten onderzoeken of de fundering van hun woning wel in goede staat is.

Reageer op dit artikel