nieuws

Archeologen vinden resten oude boerderij

bouwbreed Premium

GRONINGEN – Archeologen hebben in Groningen de resten van een huis gevonden dat 2500 jaar oud is. Het gaat om het oudste huis dat tot dusver in de stad is aangetroffen. De resten werden blootgelegd tijdens de bodemsanering van een nieuwe woonwijk aan de rand van de binnenstad. De opgraving bestaat uit paalkuilen die het […]

GRONINGEN – Archeologen hebben in Groningen de resten van een huis gevonden dat 2500 jaar oud is. Het gaat om het oudste huis dat tot dusver in de stad is aangetroffen. De resten werden blootgelegd tijdens de bodemsanering van een nieuwe woonwijk aan de rand van de binnenstad.

De opgraving bestaat uit paalkuilen die het skelet van een boerderij met afmetingen van ongeveer 6 bij 15 meter vormen. “Paalkuilen zijn verkleuringen in de grond”, legt veldarcheoloog J. Huis in �t Veld uit. “We hebben dus afdrukken gevonden van de vroegere boerderij. Aan de hand van deze afdrukken kunnen we het skelet van het hele huis reconstrueren.”

De boerderij stond op een groot erf, waarop zich ook kleine bijgebouwen bevonden, zogenaamde spiekers. Dat zijn opslagplaatsen voor hooi en graan.

Reageer op dit artikel