nieuws

Appartementen worden steeds minder populair

bouwbreed Premium

nieuwegein – De appartementen zijn in het derde kwartaal 0,8 procent in prijs afgenomen. Dat blijkt uit de woningmarktcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars.

Met de prijsdaling onderscheiden de appartementen zich van andere typen woningen. De doorsnee tussenwoning werd met 0,1 procent een fractie duurder. Hoekwoningen stegen 0,7 procent in prijs. Vrijstaande woningen gaan voor 2,2 procent meer van de hand dan een jaar geleden.

Volgens de NVM ligt een solide fundament in de woningmarkt. Basis is dat de kopers ondanks de slepende conjunctuur – vanwege onder andere de lage rente – nog steeds voldoende financiële armslag hebben. “De NVM verwacht voor het komende kwartaal weer een stabiel prijsniveau”, aldus voorzitter O. Smit van de NVM.

In tegenstelling tot het tweede kwartaal, nam afgelopen drie maanden het aanbod nauwelijks toe. Tegenover de 73.700 woningen die op 15 mei voorhanden waren, stonden op 15 augustus 74.500 panden te koop.

De toename komt vooral uit de hoek van de appartementen, die blijkbaar kampen met tanende populariteit. Het aanbod steeg met 4 procent tot 18.900. Ook het aantal te koop zijnde vrijstaande woningen nam toe: met 2 procent tot de royale keuze van 19.700.

Een neergaande tendens is waarneembaar bij de tussen- en hoekwoningen. Het aanbod in beide categorieën daalde met een procent tot respectievelijk 16.200 en 19.600 woningen.

In het derde kwartaal daalde de doorsnee prijs van woningen in vrijwel alle regio�s.

Het nationale gemiddelde liet toch nog 0,3 procent groei zien vanwege enkele positieve uitschieters. Zo stegen de prijzen in Zutphen en Nijmegen met 3,5 en 3,2 procent. Ook Groningen (1,5 procent) en Eindhoven (0,9 procent) steken goed af.

Prijsdaling

De grootste prijsdaling was afgelopen drie maanden te zien in Den Bosch, met een verval van 2,9 procent. Zeeland en Den Haag boerden 1,9 procent achteruit. De Amsterdamse prijzen leverden 1,2 procent in.

De vakgroep Vastgoedmanagement van de NVM constateert dat huurwoningen duurder dan 800 euro per maand steeds lastiger aan de man zijn te brengen. “Alleen woningen die iets extra�s hebben – zoals een bijzondere locatie, grootte en zorgdiensten – zijn goed te verhuren aan een exclusieve doelgroep.”

Eigenaren die hun woning verkocht hebben, kiezen steeds vaker voor een dure huurwoning ter overbrugging. De extra tijd wordt genomen in afwachting van economisch betere tijden of komt voort uit de wens meer tijd uit te trekken voor het vinden van een nieuwe woning.

Woningen in de dure huursector staan duidelijk langer leeg. Van een structurele leegstand wil de NVM nog niet weten. Voor de bestaande dure huurwoningen neemt de vraag gestaag af. Nieuwbouw ligt een stuk beter in de markt.

Dure huurwoning moeilijk aan de man te brengen

Reageer op dit artikel