nieuws

Alutrix nieuwe zelfklevende dampremmende folie

bouwbreed

heiloo – Alutrix is een voor de Benelux nieuwe zelfklevende aluminium dampremmende folie, die zowel op het dak als op de gevel kan worden toegepast. Leverancier Phoenix Benelux uit Heiloo heeft het materiaal sinds kort in het assortiment.

In Nederland zijn er inmiddels twee nieuwbouwgevels mee afgedicht.

De folie kan op verschillende soorten ondergrond worden toegepast. Als de ondergrond vlak, gaaf, droog, stof- en vetvrij is kan de folie direct op de ondergrond worden verkleefd. Dit geldt bijvoorbeeld voor geprofileerde staaldaken, prefab betonconstructies en houten ondergronden met verflagen. Is de ondergrond ruw en stoffig, dan moet eerst een dunne laag hechtprimer FG 35 worden opgebracht.

De Alutrix-folie is mandragend op een stalen dak. De glasdraadwapening geeft daarvoor de sterkte. De overlappen van minimaal 40 millimeter zijn ook zelfklevend. Ter versteviging kan onder de baan een extra strook Alutrix/S worden aangebracht.

Alutrix heeft een standaardbreedte van 1000 millimeter. De stroken Alutrix/S zijn er in tien breedtes van 100 tot 750 millimeter. De banen en stroken zijn 30 meter lang.

De folie heeft een dampremmend vermogen (mu.d-waarde) van >1700 meter. Daarom is het volgens de fabrikant bij uitstek geschikt voor situaties waar extreme eisen worden gesteld, zoals in de koel- en vriessector.

Phoenix meldt dat de folie in Duitsland is toegepast op zink- en aluminium daksystemen en in Engeland bij diverse grote nieuwbouwprojecten als noodlaag. In Nederland is het toegepast in de gevel van twee nieuwbouwprojecten, in Vlissingen voor een verzorgingshuis en in Utrecht voor het nieuwe kantoor van Ballast Nedam.

In het laatste gebouw worden momenteel stroken aangebracht op de gevel om de dilatatievoegen in het beton af te dichten.

Reageer op dit artikel