nieuws

Aantal doden in bouw fors afgenomen

bouwbreed Premium

rotterdam – Het aantal dodelijke ongevallen in de bouw is vorig jaar gedaald tot 23. Dat heeft staatssecretaris J. van Hoof (sociale zaken) gisteren bekendgemaakt bij de start van de Europese Week voor veiligheid.

In 2000 werden nog 33 dodelijke ongelukken op bouwplaatsen geteld. Ook het aantal ongevallen dat tot ziekteverzuim leidde, is in drie jaar tijd afgenomen, van 15.000 naar 11.000. Jonge mannen tussen de 25 en 45 zijn het meest betrokken zijn bij ongevallen, zo liet Van Hoof weten. Het grootste risico echter, lopen bouwvakkers onder de 25 jaar. Zij hebben twee keer zoveel kans op een ongeluk als hun collega�s van boven de 45.

Van Hoof liet weten tevreden te zijn met de dalende ongevallencijfers in de bouw. Maar tegelijk waarschuwde hij voor verslapping van de aandacht voor arbeidsomstandigheden. “Hoewel het aantal ongevallen in de bouw is gedaald, zijn hier nog steeds twee keer zoveel werknemers bij een ongeval betrokken als in andere sectoren”, constateerde de bewindsman.

De staatssecretaris wees ook op de gevolgen van een arbeidsongeval. Die zijn niet alleen persoonlijke van aard, maar financieel. Als door nalatigheid van een aannemer een werknemer enkele dagen thuis moet zitten, kost dat al snel 3000 euro aan boetes. “Als het verzuim oploopt tot een half jaar en de werknemer een schadeclaim indient, kunnen de kosten oplopen tot 124.000 euro.”

Een actief en goed arbeidsomstandighedenbeleid is volgens Van Hoof noodzakelijk en kan het ziekteverzuim aanzienlijk terugbrengen. Onderzoek van zijn ministerie heeft aangetoond dat met een aantal praktische maatregelen het verzuim al kan dalen van 10 naar 8 procent.

De Nederlandse Freesmaatschappij bedacht zo�n praktische maatregel en ontving uit handen van Van Hoof gisteren de Good Practice Award en de bijbehorende geldprijs van 10.000 euro. Dat bedrag mag de Freesmij besteden aan de verdere verbetering van de arbeidsomstandigheden.

De onderneming zorgde voor een oplossing die omstanders en bestuurders van freesmachines minder blootstellen aan kankerverwekkende kwartsstof. Freesmij dingt nu als winnaar in Nederland mee naar de Europese Good Practice Award. Die wordt op 22 november in Bilbao uitgereikt.

De Nederlandse jury kende de Stichting Leerplanontwikkeling, het platform Bouwtechniek en bouwbedrijf Aan de Stegge de tweede prijs toe. De stichting ontwikkelde samen met het platform een lesprogramma voor het vmbo, waarbij veilig werken centraal staat. Aan de Stegge verbeterde de communicatie tussen planner en uitvoerder, met een daling van de werkdruk tot gevolg.

Reageer op dit artikel