nieuws

Wvg kost wethouder Barneveld de kop

bouwbreed

barneveld – De Barneveldse wethouder J.W. Bakkenes heeft gisteren zijn functie neergelegd, omdat hij zich onder meer slachtoffer voelt van de �onwerkbare� Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg). De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) pleit voor een forse herziening van de wet. De Wvg moet gemeenten beschermen tegen ontwikkelaars en andere investeerders die het ruimtelijk aankoopbeleid van de […]

barneveld – De Barneveldse wethouder J.W. Bakkenes heeft gisteren zijn functie neergelegd, omdat hij zich onder meer slachtoffer voelt van de �onwerkbare� Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg). De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) pleit voor een forse herziening van de wet.

De Wvg moet gemeenten beschermen tegen ontwikkelaars en andere investeerders die het ruimtelijk aankoopbeleid van de gemeente kunnen doorkruisen. De VNG bevestigt dat de wet gemeenten te weinig mogelijkheden biedt om hun ruimtelijk beleid uit te voeren.

De Barneveldse wethouder heeft voor het realiseren van 1100 woningen in de nieuwe wijk De Veller gebruikgemaakt van het voorkeursrecht. Projectontwikkelaar Van de Mheen had echter al een blanco koopovereenkomst met een grondeigenaar. Die grondeigenaar stond de gemeente niet toe zijn grond te betreden om bodemonderzoek te doen. Hierdoor kon de gemeente geen bestemmingsplanwijziging aanvragen binnen de in de Wvg geldige termijn van twee jaar.

De VNG wil de termijn van twee jaar oprekken tot minstens vijf jaar. “Maar dan is het nog steeds mogelijk dat projectontwikkelaars door een koopoptie de gemeente dwars kan zitten”, erkent Rijckevorsel.

Bakkenes zegt zich behoorlijk te hebben verkeken op de Wvg. “Achteraf moet je je misschien afvragen of ik gebruik had moeten maken van het voorkeursrecht. De ontwikkelaar zal nu waarschijnlijk voor veel geld de grond met een bouwclaim aanbieden aan de gemeente.”

Reageer op dit artikel