nieuws

Vervoerders besparen 1,4 miljoen kilometer

bouwbreed

den haag – Slim uitwisselen van elkaars deelvrachten bespaart vier transporteurs, gespecialiseerd in het vervoer van bouwmaterialen, eenvijfde van de te rijden kilometers.

Dat is de oogst van het deze maand afgesloten project Distribouw.

“Liefst pakken de mensen nog de telefoon als een paar pallets moeten worden verstuurd. Een kwestie van gewoonte. Distribouw bewijst dat je door de gegevens in te voeren in de computer, een stuk efficiënter kunt werken”, aldus beleidsmedewerker R. Bos van de provincie Zuid-Holland.

In Distribouw werken samen de bouwvervoerders Broeders uit Oosterhout, Vink International (Woerden), Kluitmans (Weert) en Verheul uit Twello. Het viertal heeft een landelijk netwerk opgezet om deelladingen uit te wisselen en effectief te bundelen. De vestigingen van de bedrijven functioneren als regionale platformen van in- en uitkomende ladingen.

Met hun netwerk spelen de ondernemers in op de trend van aannemers om steeds meer precies op tijd bouwmaterialen te laten aanleveren.

Daardoor moeten de transporteurs onder grotere tijdsdruk dan voorheen kleinere ladingen naar hun klanten brengen. Het gevaar ligt daarbij op de loer dat de beladingsgraad van de vrachtwagens afneemt.

“Op papier is dankzij de in Distribouw gekozen aanpak op de deelladingen een besparing van 34 procent van de kilometers te bereiken”, stelt Bos. “De bedrijven hebben elk voor zich enkele tienduizenden euro�s geïnvesteerd in het systeem. Dat betaalt zich nu terug in besparing op kilometers. En op de langere termijn in wagens en arbeidskosten.”

De verdere perfectionering van de werkwijze verschaft wellicht ook het concurrentievoordeel nog sneller dan momenteel het geval is just-in-time te kunnen leveren. Voor het argument exact op tijd bouwgoederen te kunnen ontvangen, worden aannemers in elk geval steeds gevoeliger.

De vier vervoerders die in Distribouw samenwerken hebben in de periode van september 2003 tot juli dit jaar 1,4 miljoen kilometers bespaard. Per zending daalde daardoor de afgelegde afstand met 10 procent. Bijkomende voordelen zijn de milieuwinst door de geringere emissie van uitlaatgassen en de beperking van de filevorming.

De bedrijven verwachten op eigen benen de besparingen verder te kunnen opvoeren, door verbetering van de computerfaciliteiten. Het project Distribouw werd in de opstartfase ondersteund door Incodelta, een samenwerkingsverband van de vier zuidelijke provincies, het ministerie van Verkeer en Waterstaat en provinciale milieufederaties.

Reageer op dit artikel