nieuws

Tekort bouwvakkers nekt Vlaanderen

bouwbreed

brussel – De Bouwunie in Vlaanderen klaagt over het toenemende tekort aan bouwvakkers en een achteruitgang van de beroepskennis bij de afgestudeerden voor de bouw. Eerder werd dit laatste ook al gesignaleerd door een aantal bouwbedrijven. De Bouwunie, één van de twee werkgeversorganisaties in de bouw, wijst erop dat er einde van het opleidingsjaar in juni maar […]

brussel – De Bouwunie in Vlaanderen klaagt over het toenemende tekort aan bouwvakkers en een achteruitgang van de beroepskennis bij de afgestudeerden voor de bouw. Eerder werd dit laatste ook al gesignaleerd door een aantal bouwbedrijven.

De Bouwunie, één van de twee werkgeversorganisaties in de bouw, wijst erop dat er einde van het opleidingsjaar in juni maar 3314 afgestudeerden waren in de verschillende bouwopleidingen tegenover 3394 eind juni 2003. Bovendien is van deze laatste groep maar 35 procent aan de slag gegaan in de bouw.

Volgens directeur Van Eetvelde van de Bouwunie levert het onderwijs op deze manier nog geen kwart van de jaarlijkse behoefte van 15.000 bouwvakkers in Vlaanderen.

De Bouwunie pleit voor een hervorming van de bouwopleidingen in het technisch en secundair beroepsonderwijs, die ervoor zorgt dat alle leerlingen één of meer onderdelen van de bouwopleiding in hun lessenpakket kunnen opnemen. Er moet ook een campagne op touw worden gezet om het beroep van bouwvakker in de kijker te zetten.

Reageer op dit artikel