nieuws

Onverwoestbaar rolluik maakt ramkrakers kansloos

bouwbreed

venlo – Geen auto die meer dwars door de gevel van een juwelier, fotozaak of bank rijdt. Het ramkraken behoort volgens fabrikant Europe Look uit Venlo met de transparante gevelafsluiting Eurolook voorgoed tot het verleden.

Het “onverwoestbare pantser” van de Nederlandse uitvinding met de naam Eurolook is opgebouwd uit kunststof bouwstenen, de �schalmen�. Deze schalmen zijn vervaardigd uit een gepatenteerde, hoogwaardige composiet van polycarbonaat.

De schalmen zijn opgebouwd in baksteenformatie en aan elkaar verbonden met aluminium koppelbuizen. Hierdoor ontstaat een constructie die sterkte ontleent aan flexibiliteit. Het pantser veert in op het moment dat er krachten op komen. In de praktijk betekent dit dat de gevelafsluiting kan buigen, maar niet kan barsten of breken.

Een demonstratie tijdens de officiële lancering van de ramkraakbestendige versie van Eurolook op 1 oktober moet laten zien dat het product echt een eind maakt aan dit soort praktijken. Een auto van 1050 kilogram zal frontaal met 55 kilometer per uur tegen een nagebootste gevel aanrijden.

“De ervaring leert dat een gemiddelde ramkraker met de achterkant van de auto ramt met een snelheid van 15 tot 20 kilometer per uur”, maakt M. Raemaekers van Europe Look de vergelijking. “De omhuizing, bestaande uit een aluminium onderlijst en de zijgeleiding is voor deze versie zodanig verzwaard dat het pantser er onmogelijk uit kan bij een ramkraak. Een elastiekeffect is door de flexibiliteit het gevolg.”

Daarnaast is het product uv-gestabiliseerd zodat het pantser niet verkleurt of vergeelt. De optionele coating beschermt tegen krassen en graffiti en is eenvoudig te verwijderen.

Reageer op dit artikel