nieuws

Nieuw product voor galerijophoging

bouwbreed Premium

rotterdam – Het Helga-complex van woningstichting Het Wooncompas in Rotterdam heeft de primeur: Halkes levert er houtkleurige profielen uit herverwerkte kunststof voor, waarmee Bey Bouw een eerste galerij 14 centimeter ophoogde. Geleidelijk moeten met het nieuwe product alle galerijen en balkons van dit appartementencomplex voor ouderen worden opgeplust.

Halkes Handelsonderneming uit Den Haag leverde de Leidse aannemer Bey Bouw de benodigde HPS-profielen uit herverwerkte polystyreen. Ze meten 120 bij 40 millimeter en wegen zo�n 50 kilo per vierkante meter.

De Duitse fabrikant maakt de bovenkant met groeven slipwerend. Dwarse zaagsneden voeren het regenwater af, dat anders in de groeven blijft staan en bij vorst tot gladheid leidt.

Uit de profielen stelde Bey Bouw elementen met zeven liggers samen. Deze elementen rusten op drie balken uit polyethyleen van 100 millimeter dik. De balken zijn net als de elementen op regelmatige afstanden beplakt met celrubber om loopgeluiden te dempen. Verhogingen kunnen met verschillende onderliggers worden uitgevoerd.

In het Rotterdamse project zijn de �planken� met roestvaststalen schroeven aan de onderligger bevestigd. Het zelfdrainerende systeem kan zonder dilatatievoegen worden aangebracht, waarbij de bestaande afwatering blijft gehandhaafd.

De uitsparingen voor regenbuizen zijn in het werk gemaakt. Het uitzagen vergt enige handigheid en hoeft op zich geen problemen te zijn. Toch gaat Halkes bij vervolgprojecten een voetplaat adviseren.

Op locatie zijn ook de schroefgaten geboord en gesoevereind. Dat kan in de toekomst ook anders, want in de fabriek vergt dat werk volgens de leverancier nauwelijks extra handelingen. De fabrikant zou ook al de elementen kunnen samenstellen, zodat het werk sneller verloopt.

Hoe snel het materiaal is te verwerken, weet Halkes nog niet. Het Rotterdamse project is het eerste dat met dit materiaal wordt uitgevoerd en duurt daardoor altijd langer dan zou moeten, vanwege het oplossen van onverwachte problemen.

Door het ophogen van de galerijvloer moet ook de bovenkant van het galerijhek weer op 1 meter boven de vloer worden gebracht. Dat gebeurt met een aluminium leuning van Hortz AL, die met stalen steunen op het bestaande hek wordt gemonteerd.

De steunen zijn in dezelfde kleur gemoffeld als het galerijhek. Van Sluisveld uit Heusden zet de leuning met aluminium popnagels vast.

Reageer op dit artikel